2024. április 26., péntek
FONTOS

Új mentalitást hoznak a határon túli magyarok

Csorba Martin (balról) és Nagy Torma Adrián a vajdaságból érkeztek a Grosics Akadémiára

Nemcsak a fiatal tehetségek, hanem maga a Grosics Akadémia is profitál abból, hogy folyamatosan érkeznek ifjú labdarúgók Gyulára. A szakemberek szerint a konzervatívabb nevelést kapó erdélyi, vajdasági, kárpátaljai gyerekek gyakran felfelé húzzák a többieket.

A gyulai képzőhely már évekkel ezelőtt népszerű volt a határon túli tehetségek körében, elsősorban a Vajdaság, a Partium, Erdély és Kárpátalja számít küldő területnek.

Csorba Martin ötéves kora óta focizik a bánsági Csókán, balszélsőként nemrég lett a Grosics Akadémia igazolt játékosa. Elmondta, szeretne bekerülni az U 15-ös együttes kezdő­csapatába, hosszabb távon pedig szeretne minél jobb játékossá válni.

– A tanulás nehezebben megy, mint otthon, de a beilleszkedéssel nem volt gond – mondta a gyorsaságára és cselező­készségére is bizton építhető fiatalember.

A bácskai Csantavérről érkezett Nagy Torma Adrián két éve futballozik Gyulán. A legutóbbi időben térdsérülés hátráltatta, de most már túl van a műtéten, és újra intenzíven edz a csapatával.

– Azért jöttem a Grosics Akadémiára, mert szerettem volna fejlődni. Később külföldön is kipróbálnám magam, de egyelőre azon vagyok, hogy itt minél jobbak legyünk a csapattal – jelentette ki a belső védő.

A régi Magyarország területéről érkezett fiatalok aránya körülbelül húsz százalékra tehető az akadémia teljes létszámára vonatkoztatva.

– A határon túlról ideérkező fiatalok kettős állampolgárok, magyarként pedig nem jelent számukra gondot a beilleszkedés. Több szempontból is fontos az ő jelenlétük, játékosként és emberként is új mentalitást, agresszivitást hoznak, húzzák a többieket – hangsúlyozta Halász László, az akadémia szakmai vezetője.

A grosicsos diákok az akadémia–iskola–kollégium háromszögben élik gyulai életük legnagyobb részét. Az utóbbi intézmény igazgatója, Karsai Károly állandó diakónus szerint sem okoz gondot a beilleszkedés a határon túlról érkezett magyar gyerekek számára, a legtöbb segítségre akkor szorulnak, ha a középiskolában különbözeti vizsgát kell tenniük.

– Jólelkű gyerekekről van szó, akik konzervatívabb nevelést kaptak az itteniek­nél, és vallásosságukban is kitűnnek. Összességében kitartóak, törekvőek, szüleik pedig különösen hálásak, hogy a fiatalok itt lehetnek – mondta Karsai Károly.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …