2024. április 26., péntek
FONTOS

Demográfiai konferenciát rendeztek Szegeden

Mészáros János helyettes államtitkár

– A 24. órában vagyunk, ha nem változtatunk, elkerülhetetlen a nemzetfogyás – hangzott el június 5-én a III. Demográfia és egészségpolitika konferencián Szegeden. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára szerint a nemzetfogyás megállítása a záloga annak, hogy a folyamatok negatív tendenciáját megállítsuk, illetve ellenkező irányba fordítsuk. Azt a tendenciát, hogy a halálozások száma magasabb, mint a születéseké a kormányzat több intézkedéssel is próbálja ellensúlyozni. Ilyen például a családi otthonteremtési kedvezmény, a nők támogatása a munkaerőpiacra történő visszatérésre, valamint a gyermekvállalással kapcsolatos szociálpolitikai intézkedések. – A cél az, hogy Magyarországon magyar emberek oldják meg a demográfiai problémákat – mondta a helyettes államtitkár.

Bártfai György, a Diczfalusy Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a teljes termékenységi ráta akkor megfelelő, ha értéke minimum 2,1, ezzel szemben ma hazánkban ez mindössze 1,49. A professzor szerint ügyelni kell arra, hogy ne érjen el akkora arányt a nemzetfogyás, ami már nem korrigálható. Úgy látja, most még van esély arra, hogy a korrekció végrehajtható legyen.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora is a társadalom legnagyobb kihívásának nevezte a népességfogyás megállítását, és úgy vélte, a nevelésnek is fontos szerepe van a szemléletformálásban.

A Szeged–Csanádi Egyházmegye, a Gál Ferenc Főiskola, az EMMI, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, valamint a Diczfalusy Alapítvány által rendezett szegedi konferencia egy sorozat harmadik állomása volt Kecskemét és Gyula után.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …