2024. május 3., péntek
FONTOS

A tanyavilág 110 lakója vett részt a hagyományőrző disznótoron

Harmonikaszó fokozta a hangulatot a szombaton megrendezett hagyományőrző disznótoron, a gyulai Civil házban.

A tanyavilág közel 110 lakója vett részt az eseményen, melyet a Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesülete szervezett, ahol immár harmadik alkalommal szórakozhattak együtt az érdeklődők. A hétvégi találkozót a pénteki hagyományőrző disznóvágás előzte meg. Nyíri Mihály elnök elmondta, tavaly fatüzelésű perzselőt, ebben az évben pedig szalmát használtak. A perzselés e formája régi népi hagyományokra nyúlik vissza, fejtette ki Veres András húsfeldolgozó vállalkozó. Ezáltal törekednek megőrizni, felidézni őseink szokásait.

A mai világban egyre kevesebb olyan alkalom van, amikor a tanyán elszigetelten élők találkoznak, együtt szórakoznak, így az esemény remek alkalmat biztosított a kapcsolatteremtésre és ezek ápolására is. Gombos Györgyné kifejtette, eddig minden rendezvényen részt vettek férjével. Ugyan a pénteki disznóvágásra nem mentek el, viszont fontosnak tartja a nagyobb összejöveteleket, hiszen ezáltal válik összetartóbbá a tanyavilág –mondta el.

Az esemény célja a hagyományok megőrzése és újrateremtése. Emellett főként a tanyán élő nyugdíjasok számára bizonyul jelentősnek a rendezvény, hiszen ők korábban többek között a farsangi bálokon, mulatságokon, disznóvágásokon éltek közösségi életet. A szombati disznótor ezt a hangulatot is megpróbálta felidézni.

A disznótoron az előző nap levágott sertést szolgálták fel dinsztelt burgonyával, párolt káposztával és természetesen a szokásoknak megfelelően a házi pálinka sem maradhatott el.

Nézze meg ezt is:

Szövődményszűrési lehetőség Békéscsabán

  A közelmúltban indult a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekdiabétesz gondozójában a cukorbeteg gyermekek szövődményszűrése. …