2022. június 26., vasárnap
FONTOS

Roma szakkollégiumok országos konferenciája

A konferencián díjazott diákok csoportja

Magam mondom el! címmel rendezték meg május 3-án a Roma Szakkollégiumok Országos Tudományos, Ismeretterjesztő Konferenciáját Szegeden, a Gál Ferenc Főiskolán.

Az országos konferencia középpontjában a magyarországi cigányság társadalmi felzárkózási és identitáskérdései álltak. A megvalósításban szakmai együttműködő partner volt a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Wáli István Református Cigány Szakkollégium.

A konferenciát Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia résztvevői a legjobb példái annak, hogy ha valaki megtalálja személyes célját, és ehhez megvan a küzdeni akarás, akkor semmi sem lehetetlen. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy Európában egye­dül­álló kezdeményezésnek számít a cigány szakkollégiumok hálózata.

A Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor üdvözölte, hogy az intézmény olyan eseménynek adhat helyet, amely remekül tükrözi a kilencven évvel ezelőtti alapításkor kitűzött célt: a tudomány és a hit egyesítését.

A konferencia keretében hat szakkollégium tizennyolc diákjának elő­adását hallgatták meg a zsűri tagjai és az érdeklődők. A négyfős szakmai zsűri – Lakatos Szilvia adjunktus, Pécsi Tudományegyetem; Hajnáczky Tamás kisebbségpolitkai szakértő, a Károli Gáspár Református Egyetem cigányügyi referense; Solymosi József Bonifác népegészségügyi szakértő; Topolánszky Ákos lelkész – értékelése alapján a konferencia első helyezettje Maszlag Fanni lett, aki a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium diákja, és A roma nők három generációjának identitásmintái címmel tartott előadást.

A második helyért járó elismerést Jáki Tamás, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium tagja vihette haza, a Társadalmi csoportok kedvességének és kompetenciájának sztereotípiakutatása az orvostanhallgatók körében című előadásával. A harmadik helyezést a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumból Rontó Zsanett érdemelte ki a konferencián, Laboda Georgina pedig közönségdíjban részesült.

Nézze meg ezt is:

Fénnyel varrott képek csodája

Egy korábban megnyitott és egy új időszaki kiállítás mellett tematikus sétákkal várja április második felében …