2024. május 1., szerda
FONTOS

Fazakas Attila plébános: A Facebookon is prédikál

Fazakas Attila plébános

 

Fazakas Attila szeged-móravárosi plébános minden vasárnap élőben jelentkezik be a Facebookon, és két-három naponta a napi igét is közzéteszi videó formájában. Az esküvők és a keresztelők után pedig elmaradhatatlan a szelfizés.

Egyre több egyházi személy jelenik meg a közösségi oldalakon, ahol bejegyzéseikben gyakran számolnak be a helyi egyházközösség életéről, programjairól, sőt többen a szentmisékbe is betekintést adnak. A legtöbben a Facebookot használják erre, például Fazakas Attila, a móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa is, aki két-három naponta videón keresztül mondja el a napi igét. Emellett a vasárnapi szentmise prédikációját hétről hétre élő videóban közvetíti, így bárki meghallgathatja a tanítást. Megkérdeztük, honnan ered az ötlet, milyen hatása van a tevékenységének.

– Barátaim biztattak, hogy használjam ki a Facebook élőben történő bejelentkezési funkcióját. Eleinte ódzkodtam tőle, mert nem akartam, hogy úgy tűnjön, ez önreklámozás. Aztán beláttam, hogy ebben a világban fontos a templom falain kilépni, hogy az egész világban megjelenjen az egyház. Sok értékrend találkozik a közösségi oldalon, ezért is fontos, hogy az egyház itt is megmutassa az értékeit. Azt gondolom, hogy ez is egy evangelizálási lehetőség a 21. században.

Mint mondja, kezdetekben több nehézséget is át kellett vészelniük, például az élőzéshez a meg kellett növelnie mobilinternetének adatforgalmát, mert a meglévő igencsak kevésnek bizonyult. Az első alkalmakkor a hívek közül néhányan furcsán figyelték, hogy a Szentlecke alatt elkezdte beállítani a telefonját.

– Biztosan többen is azt gondolták, milyen műveletlen ez a plébános, hogy nyomkodja a mobilját a mise közben, de aztán a hetek múlásával elfogadták. Persze vannak telefonbetyárok is, akik az élőzések közben kommentekkel próbálják megzavarni a mondandómat, csak azt nem tudják, hogy én nem a telefonomat, hanem a híveket figyelem a szentbeszéd alatt – mondja.

Fazakas Attilának nagy álma, hogy a későbbiekben az egész szentmisét közvetítsék élőben, ehhez viszont további eszközökre, például fix kamerára van szüksége. Főként az ünnepi miséket tenné közzé, így azok a hívek is részesülhetnének benne, akik betegségük miatt nem tudnak jelen lenni a templomban.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …