2024. április 27., szombat
FONTOS

A 75 éves korában elhunyt Robert Christian Bachmann professzorra emlékezve

 

 

Zenével szolgálni

A svájci német Robert Christian Bachmann zeneszerző, karnagy és zenetudós, a Szent Gellért Fesztivál alapító igazgatója volt. Művészi pályája utóbbi két évtizedében Magyarországon és Magyarországról szolgálta a zenét, a saját feszes igazság-ritmusában magyarrá erősített üzenettel Közép-Európának, és a szépet és jót visszhangzó Keletnek, egészen Koreáig.

Robert Christian Bachmann élete volt a zene, pontosabban a zenében élt, annak határait feszegető, interdiszciplináris programokat vitt sikerre szerte a világon. A Magyarországon 1993-ban komponált, ausztrál témájú Uluru című transzmediális művét a Royal Phil­har­mo­nic Zenekarral mutatta be, Davosban vezényelte az Orosz Nem­zeti Zenekart, aminek társkarmestere lett.

Bachmann húsz éve telepedett le a Cserhát közepén a kelecsénypusztai kastélyban, hogy feleségével, Ullein-Reviczky Lovice Máriával egy sugárzó erejű szellemi-művészi építkezésbe kezdjenek. Egymást követték a koncertek a zenei világ jeles művészeivel, és köréjük szervezték az európai, benne a magyar kultúrára figyelő rendezvényeket. Bachmann immár Kelecsénypusztáról járta a világot, éppúgy dirigálva a Buda­pesti Filharmonikusokat és a Buda­pesti Szimfonikusokat, mint a szegedi Szent Gellért Akadémia Zene­karát, amit ő alapított a Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi és Etika Intézetében.

Bachmann professzor itthon volt Szegeden, nagy kitartással hozva létre a Szent Gellért Fesztivál sorozatot az európai zenekultúra megújuló üzenetei és a musica sacra számára. A más kontinensekről is meghívott ifjú tehetségekkel és a fesztivál zeneigazgatójával, az amerikai-koreai Yoon Kuk Lee karmesterrel, valamint a Szegedi Szimfonikusokat igazgató Gyüdi Sándorral tizenkét évadon át vitték sikerre egyházmegyénk fesztiválját a szegedi Dómban és budapesti Zeneakadémián tartott koncertekkel. Bachmann professzor zenetudós is volt, a szegedi fesztiválon multidiszciplinárisan tárgyalták a zene alkotási folyamatát, lélektani és fiziológiai vonatkozásait.

Nagy szüksége van a világnak jó polgárra, hitvallókra, az értékeket keresőkre. Bachmann professzor mindezt a zenével tette, ennek elismerése volt, amikor Esztergomban átvehette a XVI. Benedek pápa által adományozott Nagy Szent Gergely Rend parancsnoki fokozatát, vagy amikor Budapesten megkapta a Pro Cultura Hungarica díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztike­reszt­jét, végül amikor a szegedi Dómban koncertjeivel elnyerte a kö­zönség elismerését.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …