2024. április 26., péntek
FONTOS

A járványhelyzetben is kitett magáért az egyházmegyei karitász

A járvány okozta veszélyhelyzetben a logisztikai feladatok száma is megnôtt a Karitásznál

Élelmiszercsomagokkal, tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, segélyekkel és számtalan egyéb módon támogatták a bajba jutott családokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén, és lelkisegély-szolgálatuk is fontos küldetést végzett. Kothencz János egyházmegyei karitász-
koordinátor összegzett.

– Különleges, nagyon nehéz, ugyanakkor szép eredményekkel teli időszak volt a 2020-as esztendő első öt hónapja a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász szolgálata számára – kezdte Kothencz János. – Az új típusú koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet, egészségügyi és gazdasági válság értelemszerűen talán minden eddiginél komolyabb felelősségvállalást követelt meg a halmozottan hátrányos helyzetű családok fokozottabb megsegítése kapcsán a karitász munkatársaitól, önkénteseitől az egyházmegye teljes területén: azaz Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A karitász szolgálat azonban becsülettel helytállt, kitett magáért a járvány első hullámában.

Még ezt megelőzően, februárban – a normális menetrendnek, működésnek megfelelően – a Betegek Világnapja (február 11.) alkalmából lelki napot szerveztek Szeged-Móravároson a Szent Kereszt-templomban. Itt Köllő Sándor római katolikus lelkész vezetett egy délutánt, ahol elmélkedéssel és szentmisével voltak együtt a betegek és a betegek körüli szolgálatot teljesítők megerősítésére. Ezen alkalommal az orvosokat, az ápolókat, az önkéntes segítőket, a családtagokat egy közösségbe fonva igyekeztek feltölteni a megjelenteket testi és lelki erővel. Kothencz János elmondása szerint igen szép lelki napot köszönhettek az együttlétnek, amiért hálával tartoznak Köllő Sándor atyának.
Ugyancsak februárban tartották az egyházmegyei karitász szolgálat nagy csoportvezetői gyűlését, amikor is valamennyi csoportvezetővel konzultáltak, összegezték az előző év eseményeit, munkáját, megtervezték az idei esztendő feladatait és programjait, valamint átbeszélték az egyéb tennivalókat. Aztán az élet sok mindent felülírt, mint ahogy ez 2020-ban szerte a világon történt.

– Márciusra fordulva egyre inkább szembesültünk a koronavírus-járvány fenyegetésével, kihívásaival, de szerencsére időben, proaktív módon tudtuk reagálni számos megkeresésre, ennek köszönhetően érdemi segítséget tudtunk nyújtani az egyházmegye területén élő, rászoruló családoknak. Ennek keretében Békés megyében a Békés Boldog Ceferino Egyesület gyermekeinek napközis étkeztetését segítettük meg 1 millió 231 forint értékben. Egyházmegyénk többéves együttműködés jegyében biztosítja a Békés megyei roma identitású családok, gyermekek napközis támogatását, az étkeztetés mellett infrastrukturális téren és gépjárműeszköz-használatban is segítséget nyújtunk az érintetteknek – tudtuk meg a koordinátortól.

A hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtés március 15. és 22. között zajlott. Az országos akció eredményeként egyházmegyénkben körülbelül 1100 kiló tartós élelmiszert sikerült összegyűjteni, amit mintegy 140 család részére osztottak ki még húsvét előtt. Ugyan a járvány miatt kevesebb adomány gyűlt össze, mint az előző években, de ezt ki tudták egészíteni az egyházmegye saját erőből nyújtott támogatásával.
– Az idei évben is folytatódott a pelenkaadomány-program, amellyel a kisgyermekes, illetve az újszülött csecsemőket nevelő családokat segítik. A katolikus karitász és a Drogerie Markt együttműködésében 52 baba részesül ebből a felajánlásból. Erre a félévre elegendő mennyiséget tudnak biztosítani a rászorulóknak, az adományt júliusig mindenhová eljuttatják.

A koordinátor közölte azt is, hogy járvány magyarországi első hullámának ideje alatt mintegy 200 csomag élelmiszert osztottak ki a halmozottan hátrányos helyzetű családoknak, komoly mennyiségű és kitűnő minőségű élelmiszer-alapanyagokat juttattak el minden a háztartásokba. Emellett körülbelül 1,2 millió forint értékben nyújtottak különböző támogatásokat a munkahelyüket veszített családoknak: az albérleti, közüzemi díjak és egyéb, számlákat érintő elmaradások pótlásában tudtak ennek révén hathatósan közreműködni, de számtalan más módon és eszközzel is felkarolták a bajba jutottakat. Kothencz János hangsúlyozta továbbá, hogy hatalmas örömöt okozott, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es futballcsapatától is jelentős felajánlásban részesültek, a játékosok saját keretükből 1 millió forint támogatást nyújtottak az egyházmegyei karitász szolgálatnak. Ezt élelmiszerek, tisztítószerek, fertőtlenítő eszközök vásárlására, valamint segélyekre fordították és fordítják.

– Összességében büszkén mondhatom, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Szolgálat, a központi iroda összes munkatársa és önkéntes közösségünk valamennyi tagja hatalmas lelkierőről és produktivitásról tett tanúbizonyságot, mindenki óriásit küzdött a különböző egyházközségekben márciustól májusig. Megkülönböztetett tisztelettel mondunk köszönetet Kiss-Rigó László püspök úrnak, aki hihetetlenül sokat tett az ügy érdekében, emberfeletti erőfeszítéssel állt mellénk, és sokakat hívott együttműködésre a bajba jutott családok felkarolása érdekében – fogalmazott.

A koordinátor külön kiemelte, rendkívül hálásak a lelkisegély-szolgálatuk tagjainak is. Ezt a különleges szolgálatot a járvány kapcsán hozták létre annak érdekében, hogy segítsenek megőrizni a karanténban, izolációban lévő, főként idősebb embertársaink mentális egészségét. A gyakorlatilag hétfő nulla órától vasárnap éjfélig tartó folyamatos közös munkában papok, plébánosok, hitoktatók, hittanárok, civilek, segítők, lelkes önkéntesek egyaránt részt vettek, és fontos szerepet vállaltak. Az utóbbi hónapok bebizonyították, nagyon is szükséges, egyúttal pótolhatatlan volt ez a fajta segítségadás az érintettek számára.

– Most, hogy túljutottunk a járvány első hullámán, kijelenthető: az egyházmegyei karitász szolgálat helytállt a kritikus időszakban. Ami a jövőt illeti, a korábbi támogatási rendszerünkhöz hasonlóan folytatjuk tevékenységünket Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ez azt jelenti, hogy több tízezer emberhez juttatjuk el ezt a fajta karitativitást és szellemiséget, ami a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász Szolgálat munkáját több mint két évtizede jellemzi. Ezúton is arra kérjük valamennyi embertársunkat, amennyire és amikor csak tehetik, tartsák szem előtt a hátrányos helyzetű családokat, embereket! A krisztusi szolgálathoz híven és ahhoz méltó módon arra hívjuk és inspiráljuk az egyházmegye minden tagját, járjanak elöl jó példával, segítsék és támogassák a bajba jutottakat.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …