2024. április 26., péntek
FONTOS

A Gyulavár Bajnoka címért versenyeztek az íjászcsapatok

Az alábbi képsorokon a verseny kezdete előtti perceket láthatjuk, ahogy a csapatok még az árnyékban várják a biztonsági eligazítást.

A Kerecsényi László Íjász Egyesület szombaton egyedülálló versenyt rendezett. A résztvevőknek ugyanis a Gyulai Vár faláról kellett célba találniuk, a bástyalövés pedig korábban még nem szerepelt külön számként egyik megmérettetésen sem. Lovász Tamás, az egyesület elnöke elárulta, a 2016-os és a 2018-as Világbajnokságon, valamint a Történelmi Íjász Országos Bajnokságon jelenlévők kipróbálhatták, milyen a várfalról lőni, azonban akkor ezt nem értékelték. A szombati megmérettetésen hat csapat vett részt, akik Békésről, Békéscsabáról, Elekről, Gyomaendrődről és Gyuláról, valamint a határon túlról, Kisjenőről és Nagyszalontáról érkeztek a fürdővárosba.

A verseny egy körből állt, melyben a csapatoknak 15 lőállásból, a várfaltól 35 és 70 méter távolságra lévő, a korabeli személyeket, tárgyakat megidéző célokat kellett eltalálniuk.

A megmérettetés egyik fontos kikötése volt az is, hogy csak történelmi íjakat, vadászíjakat és természetes alapanyagú, fából vagy bambuszból készült vesszőket használhattak a résztvevők. Illetve, hogy lőállásonként összesen harminc lövést adhatnak le, melyet feloszthatnak egymás között. A különleges helyszín és a kánikula azonban nem egy versenyzőnek okozott fejtörést.

Lovász Tamás elárulta, az országban szinte egyedi lehetőséget biztosít a Gyulai Vár, a történelmi környezet a bástyalövéshez, így fogalmazódott meg az elképzelés a csapatverseny megszervezéséhez.

A hagyományteremtő versenyt végül a Vírus Lövők elnevezésű csapat nyerte, így ők lettek a Gyulai Vár Bajnokai, illetve egy évre hozzájuk került a Kerecsényi László pajzsát ábrázoló kerámia alkotás is.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …