2022. december 3., szombat
FONTOS

Új sorozatot indít a Békés Megyei Levéltár

“A Mi otthonunk – a mi történeteink” címmel indít új sorozatot a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára. A kezdeményezés részeként bemutatják a város valamilyen módon különleges épületeit. Az első részben Németh Csaba levéltáros az evangélikus templom és lelkészlak történetét idézte fel. Azt is elárulta, miben különböznek az eredeti tervek a jelenleg is látható épülettől, valamint hogyan, és milyen feltételek mellett kaphatta meg az egyház a központban található üres telket.

Erdész Ádám igazgató kiemelte, nem csak a nevezetes épületek történetét elevenítik fel a levéltárban található dokumentumok segítségével. Ősszel a rendszerváltozást állítja majd a középpontba az intézmény kiállítása. Valamint tervben van Scherer Benedek és fia, Scherer Ferenc visszaemlékezésének kötetben való megjelentetése is. Hozzátette, a környező kisebb települések iskoláiban is előadásokat fognak tartani, ez azonban még szervezés alatt áll.

A jelenleg tíz részesre tervezett, gyulai épületeket bemutató sorozat a levéltár weboldala mellett a Gyulai Televízió Youtube csatornáján, illetve a pénteki híradó után, Értékőrző című műsorunkban is megtekinthető.

Nézze meg ezt is:

Adventi vásárt rendeznek a hétvégén az Almásy-kastélynál

  A gyulai kiállítóhelyek közül az Almásy-kastély ad helyszínt adventi programoknak ebben az évben, amelyek …