2024. április 26., péntek
FONTOS

A második körben már csak a 40 legjobb mézet értékelte a zsűri

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke és az elnökség egyik tagja is részt vett a pénteki zsűrizésen.

Őket Békés megyei szakemberek segítették a munkában, a pontozás második fordulójában a 40 legjobb mézet kellett értékelni. Idén összesen 269 mézminta érkezett a versenyre, ez azt jelenti, hogy mindössze hárommal kevesebb, mint a tavalyi évben, amikor megrendezték a mézfesztivált. Az érzékszervi zsűrizést a laboratóriumi vizsgálatok előzték meg, a legtöbb minta 2020-ban is akácból érkezett.

A zsűritagok a legtöbb pozitívumot a repcemézekről tudták elmondani, idén különösen jó minőségűekkel találkoztak. A vírushelyzet természetesen a méhészek életét is megnehezítette, a mennyiség is kevesebb volt idén, a méhek azonban mindeközben tették a dolgukat és a minőség nem lett rosszabb. A nehéz időszak a méheket nem befolyásolta, a legtöbb beérkezett méz víztartalma 15-16%-os, mely igen jónak mondható, és gazdag aromával, megfelelő pollenképpel rendelkeznek.

A kategóriákat külön-külön értékelik, majd a hét folyamán folyamatosan közlik az eredményeket, szombaton pedig az arany minősített mézek listáját teszik közzé a szervezők, de az említett 40 minta közül kerül majd ki az ,,Év kiváló méze” is.

Nézze meg ezt is:

Gyula Tv Híradó 2024. 04. 19.

Témák: – Csütörtök este a Gyulai Várszínház felolvasó-színházi ősbemutatóját láthatta a közönség Ártatlanok – Levelek …