2024. április 27., szombat
FONTOS

Megújul a pusztamérgesi templom

 

 

Több mint hetven millió forintot fordíthatnak a pusztamérgesi Nagyboldogasszony templom korszerűsítésére – számolt be a jó hírről a Móra-Net televízió.

A templomépület már közel száz éve fogadja a híveket a település központjában, de az idő múlásával és egy vihar következtében állapota megromlott. Negyela Zoltán plébános arról számolt be, hogy többéves előkészület után kezdődhetett meg idén ősszel a munka.

A templom teljes külső és belső felújításával megszűnnek a beázások, komfortosabbá válik majd az épület. A pénz nagyobb része három nyertes pályázatból tevődik össze, de még most is hiányzik közel tízmillió forint, vagyis szükség van a hívők felajánlásaira is.

Érdekesség, hogy a pusztamérgesi templom az 1900-as években a Váci Egyházmegyéhez tartozott. Pusztamérges sajátos, központi helyet foglalt el ebben a szűkebb értelemben vett régióban, ugyanis a környező településeknek nem volt temploma. Falait szekkók díszítik, amelyek miatt műemléki védelem alá került az épület. A különleges szekkókat Takács István készítette, aki az egri bazilika kupoláját is festette.

A jelenleg üresen álló templomba várhatóan húsvétra költözhetnek vissza a hívek.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …