2024. április 27., szombat
FONTOS

Szolgáltatók nevében elkövetett csalásokra figyelmeztet a rendőrség

A karantén szabályok megjelenése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, illetve a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma.

Ez a helyzet új lehetőséget teremtett a virtuális térben tevékenykedő bűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg, majd ezek felhasználásával további bűncselekményeket kövessenek el. Az utóbbi hetekben ismét megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma.

Az adathalász e-mailek közös jellemzője, hogy egy idegen, nem a szolgáltatóhoz köthető feladótól származnak, de arculati elemeiket tekintve ugyan hasonlítanak a szolgáltató által használt megjelenítési formákhoz. Ezek jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzenetek, melyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

A közigazgatási szervek, közmű- vagy más szolgáltatók jellemzően nem elektronikus üzenetben keresik meg a lakosságot esetleges díjhátralékok megfizetésével, támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán, mint például postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun keresztül történik. A magyar szolgáltatók többségének weboldalai .hu végződésű tartományban találhatók, amennyiben a hivatkozott oldal nem ilyen végződéssel nyílik meg, nem szabad megadni személyes- vagy bankkártya-adatait senkinek. Ha már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail- és a közösségi média felületeken regisztrált fiókjának jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.

Nézze meg ezt is:

Köztéri szemeteseket rongált meg és parkoló kocsikat karcolt össze egy férfi Gyulán

  A rendőrök a bejelentés után a helyszín közelében elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. Több …