2024. április 26., péntek
FONTOS

Félszáz család kap fél évre elegendő pelenkatámogatást a Karitásztól

Együtt a babákért

Már megkezdődött azoknak a pelenkacsomagoknak a szétosztása, melyeket a Katolikus Karitász és a Drogerie Markt együttműködésének köszönhetően kapnak kisbabás családok, szerte az országban. A fél évre elegendő mennyiséget tartalmazó dobozok egyházmegyénk területén olyan otthonokba kerülnek, ahol szükség van a támogatásra a gyermekneveléshez.

Erika és Márkó a háromhónapos Jázmin szülei. A pelenkatámogatásról a karitásztól kaptak értesítést, azért érkeztek a szervezet Alföldi utcai raktárához, hogy átvegyék a nekik szánt csomagot.

A karitász már korábban is segítséget nyújtott a fiatal szülőknek: Márkó a járványhelyzet miatt elvesztette állását, így elmaradtak az albérlet költségeinek fizetésével. Ekkor fordultak a katolikus segélyszervezethez, amely támogatást nyújtott nekik, hogy ne maradjanak fedél nélkül.

Az átmeneti nehézség után a helyzetük a közeljövőben javulni fog: Márkó épp a napokban helyezkedett el egy szegedi gyárban, hogy el tudja tartani a családot. Erika, egyelőre biztosan otthon marad, nem csupán azért, mert Jázmin mellett a helye, hanem azért is, mert egy öt évvel ezelőtti súlyos baleset következtében gerincbeteg lett. Később is csak olyan munkát vállalhat majd, ami könnyű, mert sokáig sem állni, sem ülni nem tud. Most azonban örömmel pakolták be a babakocsi aljába a két nagy csomagot, ami egyenként 84 pelenkát tartalmaz. Ez több mint egy hónapra elegendő mennyiség, és még három alkalommal fognak kapni belőle, természetesen térítésmentesen. Nagy segítség ez a számukra, Jázmin ugyanis szereti a hasát, sokat eszik, így gyorsan fogy a pelenka.

– Az akciót alapos előkészítés előzi meg minden évben, hiszen fontos, hogy olyan helyre kerüljön a segítség, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondja Kothencz János, a szervezet egyházmegyei koordinátora.

– Az egyházmegyénkben működő 41 csoport közel ötszáz önkéntese rendszeres kapcsolatban áll a rászorulókkal, így pontosan tudják, hol vannak olyan kisgyermekes családok, ahol számottevő segítséget jelent az ingyenes pelenka juttatás.

A kiválasztásban a helyi védőnők és családsegítők segítségét kértük – az ő munkájuknak is köszönhető, hogy egyházmegyénk területén összesen 51 baba fog kapni pelenka csomagot.

Ez a több, mint 10 éves múltra visszatekintő együttműködés a Drogerie Markttal nagyon fontos segítségadás a nehéz helyzetben élő fiatal pároknak. Mi pedig igyekszünk körültekintően felhasználni a lehetőséget, arra is figyelünk például, hogy minden évben más családok részesüljenek az adományból – magyarázza a juttatás részleteit.

Éppen tőle, Kothencz Jánostól értesült a támogatásról Dzsennifer, az öt hónapos Liliána anyukája. A család a szegedi anyaotthonban él, egészen pontosan csak az anyuka és a kislány lakik ott, mert az édesapa Bács megyében dolgozik, és csak hétvégente jár haza hozzájuk. Szeretnének hamarosan albérletbe költözni, a karitász ehhez is segítséget nyújtott már nekik, a pelenka csomagoknak hála pedig fél évig erre sem kell költeniük.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …