2022. augusztus 11., csütörtök
FONTOS

Gyakori az ittas vezetés Békésben

A rendőrség Békés megyében az elmúlt héten is több gépjárművezető ellen indított büntetőeljárást ittas járművezetés gyanúja miatt. Volt, aki balesetet is okozott.

Békés megyében a 2021. szeptember 6-a és 2021. szeptember 12-e közötti héten mindössze két olyan nap volt, amikor nem történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset. Két esetben merült fel a gyanúja annak, hogy a baleset részese, illetve okozója ittasan közlekedett.

Az egyik szerencsétlenség Kaszaperen történt, egy személygépkocsi vezetője a helyszínelés elsődleges megállapítása szerint nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak és összeütköztek. A kerékpáros nő, aki a gyanú szerint ittasan közlekedett, súlyosan megsérült.

Pusztaföldváron pedig egy ittas férfi kisbusszal táblának, majd egy faháznak hajtott. A tábla, aminek nekiment, éppen arra figyelmeztet, hogy gyermekek közlekednek arra, ezért óvatosan, figyelmesen kell vezetni. Szerencsére az útról letért kisbusz gyalogost nem ütött el és a vezetője sem sérült meg súlyosan.

Egy másik férfi rögtön a hét első napján Gyuláról úgy ment autóval kukoricát és napraforgót lopni, hogy előtte sört ivott. A rendőrök elvették a jogosítványát, majd a terménylopás miatt szabálysértési eljárást, az ittas járművezetés miatt pedig büntetőeljárást indítottak ellene.

Szintén büntetőeljárás indult az ellen a férfi ellen is, akit szombaton valamivel éjfél előtt állítottak elő a rendőrök Békéscsabán, a Garay utcából, mert személygépkocsit vezetett és a szonda ittasságot jelzett nála. A kerékpárosok között is volt olyan, aki úgy indult el, hogy alkoholt ivott és nem tudott biztonságosan közlekedni. Így például a rendőrök Békésen, a Lengyel Lajos utcában állítottak le egy férfit, mert láthatóan bizonytalanul kerekezett, nem egyenesen az út jobb szélén ment. A veszélyes szabálytalansága miatt helyszíni bírság megfizetésére kötelezték.

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket. Az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. Ezért a rendőrség ismételten kéri, hogy aki szeszes italt fogyaszt, ne vezessen járművet! Kerékpárral is csak akkor induljon el, ha biztonságosan tud közlekedni!

Nézze meg ezt is:

Toborozzák a határvadászokat Békés megyében is

Jelentős migrációs nyomás nehezedik a déli határszakaszra, ezért a készenléti rendőrségen belül létrehoztak egy határvadász …