2022. szeptember 24., szombat
FONTOS

Fénnyel varrott képek csodája

Egy korábban megnyitott és egy új időszaki kiállítás mellett tematikus sétákkal várja április második felében és májusban a kultúra szerelmeseit a Szegedi Dóm Látogatóközpont.

– Szekeres Erzsébet fénnyel varrott képei a művész és a művek örömünnepeként, fehér fényragyogásukkal a húsvéti feltámadás örömét is árasztják – fogalmazott a kiállítóhely új, Fénnyel varrott képek című időszaki kiállításának kurátora, Nagy Márta egyetemi docens.

A tárlat Nagyhét szerdájától, április 13-ától tekinthető meg, a délután öt órakor kezdődő megnyitón Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke mond köszöntő beszédet.

A gödöllői művész munkáit lenvászonra készíti, a fehér gyapjúfonal mellett kéket és bordót használ, míg a fehér selyemfonalas alkotásait óarany és ezüst színekkel egészíti ki.

Szekeres Erzsébet két forrásból, a népművészetből és a kereszténységből építkezik. Az előbbi segítségével egyszerűen és közérthetően közvetít olyan egyetemes – korokon átívelő – értékeket, mint a szép, a jó, az emberség fogalmai vagy a magyarságtudat. Ez utóbbi szorosan kapcsolódik a művész református hitéhez: a kazettás mennyezetek díszítményei, a zsoltárok szövegszerű megjelenítése is a református egyházművészet hagyományainak modernkori folytatásának tekinthető. Egyúttal azonban nyitott a művész más felekezetek irányába is: ezt bizonyítja, hogy több munkájában Szűz Mária a kis Jézussal szerepel – erre példának tekinthetőek a Magyarok Nagyasszonya, a Nagyboldogasszony, a Napbaöltözött Asszony című alkotásai.

– Ezek a református egyházművészeti kánon számára szokatlan kompozíciók – emelte ki a tárlat bemutatásakor Nagy Márta. A kiállítás június 15-ig tekinthető meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Azonban aki siet, az nemcsak Szekeres Erzsébet munkáit, hanem a Hitre, tudásra – A piaristák 300 éve Szegeden címmel összeállított tárlatot is meglátogathatja. Mint a Toronyirány magazin előző számában megírtuk, a kegyesrendiek magyarországi három évszázadáról szóló kiállítássorozat utolsó állomása a látogatóközpont – a bemutatott több mint száz műtárgy egyszerre reflektál a rend hazai és szegedi történetére. Május 7-én – az időszaki tárlat megtekinthetőségének utolsó napján – 10:30 órától tematikus sétát is indítanak az érdeklődőknek.

2016 óta rendezik meg országosan az Emlékhelyek napját, amely programhoz Szegedi Dóm Látogatóközpont is csatlakozott. Ennek jegyében május 14-én egész nap látogatható a dóm tornya, 10 órától és 15 órától idegenvezetés keretében lehetőség nyílik a Dömötör-torony és Aba-Novák Vilmos freskóinak megtekintésére, 10:30 órakor indul a szegedi Nagyárvíz és a Fogadalmi templom harangjai séta, 14 órától pedig a püspöki székesegyházról tudhatnak meg többet a látogatók. A belépőjegyek 50% kedvezménnyel válthatóak meg, a felsorolt programok ingyenesek, de emailben történő jelentkezés szükséges.

A fentieken felül áprilisban és májusban is indulnak további tematikus séták – a pontos időpontokról és a jegyárakról a www.szegedidom.hu oldalon tájékozódhatnak.

Érdemes tudni, hogy e séták mindegyike előzetes regisztrációhoz és jegyváltáshoz kötött. Az előbbit a domlatogatokozpont@gmail.com email címen tehetik meg, a jegyek interneten a www.jegy.hu honlapon vagy személyesen a Szegedi Dóm Látogatóközpontban nyitvatartási időben (keddtől vasárnapig 10–17 óra között) vásárolhatóak meg.

Nézze meg ezt is:

Egy hét az evangélium közelségében

Az ÁGOTA közösség egyik missziója, hogy a családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok létállapotához érzékenyülve közvetíti számukra …