2023. november 30., csütörtök
FONTOS

Békésben is sikeres a nyári diákmunka program

 

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is legkevesebb kétezer-kétszáz 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 266 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Békés megyei tanulók július-augusztusban. A 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz maradhat a diákoknál.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére 2022-ben folytatódik a 2013-ban indított „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

A programba azok a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forint is lehet.

Az elmúlt kilenc esztendő alatt – a program keretében – Békés megyében mintegy 16 ezer fiatal munkához jutását segítette a kormány, több mint 1,5 milliárd forintból. A nyári diákmunkaprogram keretében a legnagyobb foglalkoztatók a megyében az önkormányzatok. A vendéglátóipar a második, míg a mezőgazdaságban a diákok elenyésző része dolgozik idén nyáron.

(Békés Megyei Kormányhivatal)

Nézze meg ezt is:

Dartsversenyt rendeztek a Pánczélban

  Kedd délután újra együtt dartsoztak a Pánczél Imre iskola diákjai a város más intézményeiből …