2024. április 26., péntek
FONTOS

Idén is megrendezik decemberben a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

Az aszály és a fagykár is érzékenyen érintette idén az akácot.

Ennek ellenére az előző évek gyenge akác mennyiségéhez képest többet tudtak pergetni idén a méhészek. Mostanra már beteleltették a méheket, az állatok jó kondícióban vannak. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a rossz termés miatt kevesebbet vegyszereztek a gazdák, így a környezeti terhelés sokkal kisebb volt. Csak az tudott nagyobb mennyiségű mézet pergetni, aki utaztatta a méhcsaládokat, ez viszont nem költséghatékony.

Lebénult a hazai mézpiac, a termelők az ukrán importot is okolják érte. 2021-ben Ukrajna volt a legnagyobb mézexportőr, az Európai Unióba érkező méz 31 százalékát adta, amivel Kínát is megelőzte.

Idén más helyszínen, de megrendezik a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 9-10-én. Az első nap egy fáklyás felvonulással kezdődik, majd a gyulai várban lovagavatási ünnepség lesz.

Hagyomány, hogy a fesztiválon kihirdetik az “Év Kiváló Magyar Mézeit”. Két körben zsűrizik a beküldött mintákat, ahol a legjobbakat egy laborban is megvizsgálják. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne végezzen egy olyan méz az első három helyen, amely hamisítvány, vagy olyan összetevő van benne, aminek nincs helye benne.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …