2024. április 26., péntek
FONTOS

A fény gyulai géniuszairól tanácskoztak

A fény gyulai géniuszai – Egy természettudományos és történeti témákat bemutató kiállítás előkészítése címmel rendezett tudományos konferenciát a gyulai Erkel Ferenc Múzeum.

Egy 2021-ben megkezdett kutatási program révén négy olyan, gyulai származású kiválóság életútjának és tevékenységét mutatták be a pénteki, az Almásy-kastélyban megtartott programon, akik a fény adta lehetőségekre építették munkásságukat, ezzel pedig helyi, országos-, vagy akár világhírnévre tettek szert.

A fény gyulai géniuszainak életútjai nagyon különböző mértékben feltártak. Bay Zoltán Gyulaváriból indulva jutott el a világhírig. A háborús időszakban végrehajtott Holdradar kísérlettel a modern űrkutatás alapjait teremtette meg. A maga korában híres gyufagyárat működtetett Gyulán Reisner Emánuel, akiről viszont alig tudunk valamit. A fényképész Székely Aladár munkásságát egy érdekes kettősség jellemezte. A konferencián arról is szó esett, hogyan készült el a gyulai születésű Bródy Imre kriptonnal töltött izzólámpája.

A konferencia témáját az eredeti tervek szerint egy állandó kiállítás mutatta volna be. Görgényi Ernő polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a város vezetésének ezzel kapcsolatban felelős döntést kellett hoznia, a jelenlegi helyzetben pedig a meglévő, a település méretéhez képest igen jelentős intézményhálózat megőrzése lehet a cél. A polgármester arról is beszélt, hogy ez a konferencia nemcsak a múlt szellemi értékeinek gazdagságát mutatja be, hanem azt is, hogy a jelenben is vannak jelentős szellemi műhelyek.

A konferencián szó esett a kiállítóterekben használt interaktív digitális eszközökről, a kommunikációs és marketing tapasztalatokról, valamint a közművelődési és kiállítás-szervezési tapasztalatokról.
 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …