2023. április 1., szombat
FONTOS

Gyorsabban épülhetnek fel a sérülésekből az akadémisták

Nyártól egy különleges mozgásszervi és erőnléti csoport foglalkozik a gyerekekkel a szegedi futballakadémián.

Munkájuk révén a fiatal labdarúgók nemcsak hamarabb épülhetnek fel egy sérülésből, hanem akár egész életükre vonatkozó pozitív változásokon eshetnek át.

Hódi Zsuzsanna gyógytornászként dolgozik a Szeged-Csanád Grosics Akadémiánál. Munkája során nagy hangsúlyt kapnak a különböző testtartással kapcsolatos problémák, mint a lúdtalp, a gerincferdülés vagy az izomrövidülés.

Olyan kiterjedt vizsgálatokat végez – egyelőre az U 14-es korosztálynál –, mely során a gyerekekről gyakorlatilag minden olyan problémát feltárhat, mely a labdarúgás vagy akár későbbi életük során gondot okozhat. Ezekkel a vizsgálatokkal jó eséllyel meg tudnak előzni olyan sérüléseket, melyek akár hosszú időn át megnehezíthetik a fiatalok életét, hátráltathatják fejlődésüket.

– A mai gyerekek egy felgyorsult világban élnek, sokkal több időt töltenek ülve vagy fekve, mint régen, és kevesebbet sétálnak, gyalogolnak. Ez minden fiatalnál okozhat anomáliákat. Mi ráadásul egy olyan növésben lévő korosztállyal foglalkozunk, amely mindezek mellett az átlagosnál jóval nagyobb fizikai terhelést kap, a felkészülés során ezek a fiúk heti nyolc-tíz edzésen is részt vettek. Összességében tehát a hanyagabb tartású, sokszor feszülő izomcsoportokkal bíró gyerekeken végezzük a felméréseket, majd teszünk javaslatot arra, hogyan, milyen gyakorlatokkal lehet korrigálni a problémákat – mondta Hódi Zsuzsanna.

Az akadémián a sérült játékosok a megfelelő orvosi engedély birtokában először gyógytornászhoz és a masszőrhöz, Szatmári Róberthez fordulhatnak, utána az erőnléti edző veszi „kezelésbe” őket, és csak úgy kerülnek vissza a csapathoz, hogy már képesek teljes értékű munkát végezni.
Cseszkó Szilveszter erőnléti edzőként olyan speciális feladatokat ad a gyerekeknek, melyek nemcsak gyorsítják a felépülést, hanem biztosabbá is teszik azt. Ilyenkor elsősorban a törzs erősítését szolgáló gyakorlatok, szökdelések, kitámasztások, megindulások vannak a fókuszban. Kezdetben ezeket jellemzően lassabban, majd egyre lendületesebben végzik.

– Velem az idősebb, 14–19 év közötti korosztályok érintett játékosai heti két alkalommal találkoznak, de mindenki kap házi feladatot, és az edzések előtt is el kell végezniük egy egyszerű, de hatékony gyakorlatsort – hangsúlyozta Cseszkó Szilveszter.

– Nyár óta érezhetően kevesebb a sérült játékos – hívta fel a figyelmet Czebe Norbert szekcióvezető. A mozgáskoordináció fejlesztésével is foglalkozó szakember elmondta, a program hatékonyságát csak hosszabb távon érdemes mérni, de az első tapasztalatok kimondottan pozitívak. A komplex vizsgálatok egyelőre az U 14-es korosztálynál zajlanak, de a kisebbek is átesnek egy egyszerűbb felmérésen, az idősebbek pedig egyéni korrekciós programban vesznek részt.

– Büszkék vagyunk arra, hogy ha kevés szakemberrel is, de magas színvonalú munka zajlik az akadémián, mely jól látható eredményeket hoz – mondta Halász László. Az akadémia szakmai vezetője kiemelte, ez a munka ráadásul nemcsak a labdarúgást szolgálja, a gyerekek egész életét jobbá teheti, ha időben korrigálnak például egy rossz testtartást. A távlati cél az, hogy minden fiatal Szeged-Csanád Grosics Akadémia játékos megkapja ezt a segítséget.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kettős bicentenárium Az idei január a kétszázas évszám bűvöletében telt: 1823. január 1-jén látta meg …