2024. április 26., péntek
FONTOS

Nagyobb figyelmet kér a rendőrség a kerékpárosokkal kapcsolatban

Békéscsabán az elmúlt hónapokban többször történt amiatt baleset, mert autósok nem figyeltek kerékpárúton közlekedő kerékpárosokra. A biciklisek közül többen súlyosan megsérültek.

Ha van kerékpárút, akkor a bicikliseknek azon kell közlekedniük. Az autósoknak pedig ott, ahol keresztezik a kerékpárutat, figyelniük kell a biciklisekre. Az elmúlt időszakban azonban Békéscsabán több olyan baleset is történt, amikor a kerékpáros nem kapta meg az elsőbbséget és elütötték. Októberben a Berényi út és a Lenkey utca kereszteződésében, valamint a Szabó Dezső utcában történt ilyen baleset. Novemberben a Lencsési út és a Pipacs köz, valamint a Pataky László utca és a Franklin utca kereszteződésében ütöttek el kerékpárúton közlekedő kerékpárost. Emellett szintén novemberben három olyan baleset is volt, amikor az úton, a kerékpáros átvezetésen tekerő biciklist nem engedték el autósok. Mindezek után, december elején a Munkácsy utca és az Andrássy út kereszteződésében ütött el személygépkocsi kerékpárúton tekerő kerékpárost. Az is előfordult, hogy egy kerékpárútnál megálló autó egyik ajtaját nyitották ki úgy, hogy az éppen akkor ott közlekedő biciklis nekiütközött. Több balesetnél meg is sérültek a kerékpárosok, közülük ketten súlyosan.

Békés megyében, ezen belül Békéscsabán sokan kerékpároznak, vannak, akik télen is naponta biciklivel járnak iskolába, dolgozni, ügyet intézni. Télen rosszabbak a látási viszonyok, többet kell szürkületben, sötétben közlekedni, ezért sokkal figyelmesebbnek kell lenni. A kerékpárosoknak ki kell világítaniuk a kerékpárjukat, láthatóvá kell tenniük magukat, mert ha ezt nem teszik meg, és nem veszik észre őket, esélyük sincs arra, hogy megkapják az elsőbbséget. Az autósoknak pedig nagyon figyelniük kell. Ahol „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, meg kell állniuk és elsőbbséget kell adniuk. Ahol pedig „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, ott ugyan nem kötelező megállniuk, de ha ez kell ahhoz, hogy megadják az elsőbbséget a kerékpárosnak, akkor kötelező megállniuk. Tehát például ha nem látják be jól a kerékpárutat, akkor „Állj!” jelzés nélkül is meg kell állniuk azért, hogy alaposan körül tudjanak nézni.

Ha nincs kerékpárút, a kerékpárosoknak a kerékpársávon, vagy leállósávon, illetve a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedniük. Fontos, hogy a kerékpárosok az út, a sáv jobb szélén menjenek, az autósok pedig figyelnek rájuk, megfelelő oldaltávolsággal menjenek el mellettük! Tartsák be a szabályokat és legyenek tekintettel egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak.

Nézze meg ezt is:

Kék hírek Békés vármegyéből

A Békéscsabai Rendőrkapitányság 2024. április 22-én szabálysértési őrizetbe vett egy férfit. Személygépkocsit vezetett, amikor Dobozon, …