2024. április 27., szombat
FONTOS

Békésen a meg nem született gyermekekért avattak emlékművet

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szentmise keretében áldotta meg a közelmúltban megújult békési katolikus templomot, majd ezt követően felavatták a meg nem született és korán elhalt gyermekekért állított emlékművet.

Kiss-Rigó László a szentmisén úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a templom külső megújulása a hívő közösség és az egész város számára fontos és jó dolog.

– Ne felejtsük el, hogy egy dolog a kőből, téglából épült templom, de még fontosabb az a templom, amelyet maga a közösség jelent – tette hozzá.

A beruházás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásán elnyert mintegy 15 millió forintos támogatás segítségével valósulhatott meg. A fejlesztés részeként az épület külső része, főként a bádogozás újulhatott meg.
Kálmán Tibor, Békés polgármestere szerint amellett, hogy a megújult templom a város éke és dísze, egy olyan közösség háza is, amely nagy erejét adja a településnek, tagjaira mindig lehet számítani. Az emlékművel kapcsolatban hangsúlyozta, a monumentum kifejezi azt is, hogy megtartjuk azt a hitet, amely minket a városban, a megyében, Magyarországon, a Kárpát-medencében erőssé tesz.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos elmondta, ha jó és hibátlan világban élnénk, az emlékmű nem jött volna létre.

– Akkor elmondhatnánk, hogy hibátlanul és hiánytalanul együtt vagyunk – folytatta a gondolatot. Szólt arról, hogy amikor 1990-ben Békésre került, a város lakossága meghaladta a 22 ezret, most 18 ezren élnek a településen. Ha a meg nem születettek és a korán elhaltak élnének, akkor a város lakossága jóval magasabb lenne, ahogy Magyarország lakossága sem 10 millió körüli, hanem 30 millió fölött lenne. Erre is figyelmeztet ez az emlékmű. Kifejtette, hogy hány olyan család van, amelyben vagy korán meghalt, vagy meg sem született a gyermek, vagy megszületett volna, de nem hagyták.

Hangsúlyozta, az emlékmű nemcsak a tragédiákról, nemcsak a rosszról szól, hanem egy gyönyörű hely is lesz. Kiemelte, a katolikus közösség azt tervezi, hogy egy padot is elhelyeznek majd az emlékmű elé, ahová le lehet majd ülni, ahol el lehet mondani egy imát, ahol el lehet helyezni egy mécsest, ahol emlékezni lehet a szépre, a jóra.

Köszöntőt mondott Ágoston atya, majd az emlékművet Kiss-Rigó László püspök áldotta meg, aki elmondta, Istentől kaptuk az életet, amit mindannyiunknak kötelességünk, felelősségünk szeretettel óvni-védeni.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …