2024. április 26., péntek
FONTOS

Három tételt vett fel a települési gyűjteménybe a gyulai értéktár bizottság

Újabb értékekkel gyarapodott a gyulai értéktár.

Nemrég tartotta idei első ülését a Gyulai Települési Értéktár Bizottság. Kónya István alpolgármester, a bizottság elnöke kiemelte, összesen 11 kategóriában lehet jelölni az értékeket.

A három új érték a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza, a Bodoki mérnökdinasztia munkássága és a Zöldenergia a Nagy bambuszkertben. Kónya István elmondta, nap, mint nap elsétálunk a Városház utca 26 szám előtt, amely 1860-as években Békés vármegye első takarékpénztára volt, valamint az első magán leányiskola helyszínéül szolgált. Az épület egy jómódú kereskedő család tulajdonában volt.

Kónya István elmondta, az államosítást követően más funkciót kapott az épület, hiszen az 1950-es évek elejétől a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza lett.

Az elnök kiemelte, a Bodoki mérnökdinasztia munkássága Gyulán, illetve Békés vármegyében is meghatározó volt. Bodoki Mihály tervei alapján épült 1814 és 1816 között a kapushíd Gyulán. Az ő fia, Károly fontos szerepet játszott Gyulán, hiszen ő volt az a vízépítő mérnök, akinek a Körösök, valamint Berettyó szabályozását is köszönhetjük. Bodoki Károly fia, Kálmán volt a takarékpénztár első igazgatója.

A harmadik érték Nagy László Szőlőskert utcai, 2400 négyzetméteren elterülő bambuszkertje. Itt közel 90 fűféle található. Kónya István kiemelte, a bizottsági ülésen szó volt arról, hogy a turisztikai vérkeringésbe is érdemes lenne bekapcsolni ezt az értéket.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …