2024. április 26., péntek
FONTOS

Megérkezett az árhullám a Körösökön

Úgy nézett ki a Fehér-Körös csütörtök délután a Sarkadi úti hídnál, a folyón érkező árhullám ekkor már elsőfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadékterhelés érte a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjét, a melegedő időjárás hatására pedig a hó is elkezdett olvadni.

Csütörtökön nemcsak a Fehér, hanem a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán is elsőfokú volt a készültség. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 137 km hosszon tartottak ilyen, vagyis legalacsonyabb fokú készültséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 5 napban nem várható jelentős csapadék a Körös vidéken, azonban a következő 3 nap meleg időjárása következtében intenzív hóolvadásra van kilátás, amely ugyan jelentős vízszintemelkedést nem okoz, de lassítja az árhullám levonulását.

Az árhullámok miatt a belvizet nem lehet gravitációs után a folyókba vezetni, ezért több helyen beindultak a szivattyútelepek, a legenyhébb belvízvédelmi készültséget egyelőre három szakaszon vezették be.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …