2024. május 9., csütörtök
FONTOS

Két évfordulót ünnepelt a gyulai felsőoktatás

Janka Ferenc rektorhelyettes

 

Harminc éve kezdődött meg Gyulán a diplomás ápoló-, húsz éve pedig a szociális munkás képzés.

Ez a két évforduló adta a hátteret a Gyulai Felsőoktatás Napjának, melynek fókuszában az egészségügyi és a szociális képzéshez kapcsolódó témák kerültek.

A május tizennyolcadikai eseményen Janka Ferenc, a Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettese úgy fogalmazott, a tudomány fontos, de fontosak az emberi kapcsolatok, és az embernek Istennel való kapcsolata is.

Dux László rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a kar fontos missziót tölt be a keresztény szellemiségű, segítő szakemberek képzésében, továbbképzésében.

– A gyulai karnak országos kisugárzása van. Most már elmondhatjuk, hogy Kecskeméten és Budapesten is van olyan együttműködő partnerünk, mely épít az itt kialakított oktatási, képzési kapacitásra. Mindezek mellett komoly megkereséseket kapunk a Hungary Helps Program keretében annak kapcsán, hogy üldözött keresztény fiatalok állami ösztöndíjas egészségügyi és szociális képzését vállaljuk – fogalmazott a rektor. Vincze Gábor, a gyulai kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az egyházmegyei oktatásnak van ezeréves múltja ebben a térségben, hanem az egészségügy intézményesített hagyományai is ötszáz évre nyúlnak vissza.

A két intézmény közötti erős kapocsról beszélt Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa. Úgy fogalmazott, intézményük az egyik elsőszámú haszonélvezője az egyetem működésének, ugyanakkor a kórház a hallgatók képzését is biztosítja.

– Evidencia az, hogy legyen egy orvosszakmai tevékenység bármilyen színvonalas, semmit sem ér a megfelelő szakdolgozói segítség nélkül, és nemcsak az ágy mellett dolgozókra gondolok, hiszen az egészségügy valamennyi területén szükséges az, hogy a mai kornak, a technikai fejlődésnek megfelelő képzettséggel rendelkező munkatársak segítsék a gyógyító tevékenységet – mondta Becsei László.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …