2024. május 8., szerda
FONTOS

Újból 168 órás szentség- imádás Szegeden

Nem először hirdettek 168 órás, folyamatos szentségimádást Szegeden.

Ez alkalommal Ferenc pápa újabb magyarországi látogatása biztosította az apropót. Az Adoratio Szeged csoport tagjával, Gyuris Gellérttel beszélgettünk.

Négy évvel ezelőtt jött létre az az adorációs csoport, amelynek tagjai már másodjára hirdettek meg 168 órás, folyamatos szentségimádást.

A pasztorális és az oktatási helynökség segítségével kis lépések útján jutottak el idáig: először húszan-harmincan voltak – ma már kétszer annyian – és csupán egy olyan helyre vágytak, ahol mindig kint van az oltáriszentség, és betérhetnek imádkozni. Hamarosan már egynapos szentségimádásokat tartottak.

A következő céljuk a folyamatos, 168 órás szentségimádás lett, amelynek megszervezéséről akkor döntöttek, amikor kiderült, hogy az eredetileg 2020 őszére tervezett budapesti eucha­risz­ti­kus kongresszust el kell halasztani. Habár már ez is különleges eseményt jelentett, hiszen emberemlékezet óta nem hirdettek meg hasonlót Szegeden, Serfőző Levente oktatási helynök azt javasolta, hogy minden órára találjanak külön személyt. Sikerült, a csoport magvát alkotó hatvan emberhez a különböző plébániákról még mintegy százan csatlakoztak.

– Úgy éreztük, megmozgattuk Szegedet. Ekkor már tudtuk, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen szentségimádás – fogalmazott Gyuris Gellért. – Amikor elterjedt a hír, hogy lehet, ellátogat Ferenc pápa Magyarországra, eldöntöttük: ha jön, akkor biztosan lesz Szegeden második 168 órás szentségimádás – tette hozzá.

A program hivatalossá válását követően vágtak bele a szervezésbe a korábban bevált mintát alkalmazva. Egyetlen kérdés maradt számukra, ha a háttérimádkozást vasárnap kezdik a szegedi Szent József-templomban, de pénteken megérkezik a Szentatya, ki fog imádkozni, mikor ők maguk is Budapestre mennek? Szerencsére több programon is találkozhattak Ferenc pápával, és néhányan vállalták, vasárnap is maradnak Szegeden, így végül ez sem okozott fennakadást. Gyuris Gellért elárulta, nagy örömöt okozott számukra, hogy pont akkor kérte a pápa, hogy imádkozzanak az érkezése alkalmából, amikor ők elkezdték a folyamatos szentségimádást.

Nemcsak szegediek csatlakoztak a kez­deményezéshez: jöttek a környékbeli településekről, az egész egyházmegye területéről mind egyénileg, mind imacsoportonként. Az Adoratio Szeged önkéntesei statisztikát is készítettek, összesen 1604 látogatást regisztráltak, de mivel sokan többször is visszatértek, így úgy becsülik, mintegy nyolcszáz főt sikerült megszólítaniuk.

A legtöbben reggelente, illetve a munka­idő után, délután négy és este tíz óra között érkeztek. A „rekord” 52 fő volt egy órában, ekkor már nem is volt elég a hely az oldalkápolnában. Érdekes tapasztalatot jelentett számukra, hogy nem éjszaka, hanem délidőben voltak a legkevesebben.

– Azonban az sosem fordult elő, hogy a házigazda egyedül ült bent Jézussal. Mindig vele volt öt, tíz, tizenöt ember. Nekünk is jó tapasztalatot jelentett, hogy vannak Szegeden olyanok, akik szeretnek imádkozni, s szívesen csatlakoznak egy olyan jó célhoz, mint ahhoz, hogy Ferenc pápa látogatása sikeres legyen – emelte ki Gyuris Gellért.

Búcsúzóul még megjegyezte, már keresik a harmadik alkalmat egy újabb 168 órás folyamatos szentségimádásra. Ha valaki csatlakozni kíván hozzájuk, elérheti őket a Facebookon vagy a honlapjukon keresztül, de még egyszerűbb személyesen megjelenni a Dáni utcai Szent József templomban. Párokat alkotnak azért, hogy ha valamelyikük megbetegedne vagy szabadságra menne, akkor is legyen valaki bent. Gyuris Gellért hozzátette, rajta is sokat formált, hogy minden héten egy órát tölt Jézussal. Úgy érzi, az állandó hűség megteremti a gyümölcsét.

Nézze meg ezt is:

10 éves a szegedi CsaládEgyetem

„A boldogság tanulható” Ezzel a mottóval indította el 2014 őszén a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a CsaládEgyetem programot. A tíz …