2024. május 6., hétfő
FONTOS

Közel 300 gyermek egy kereszteződésben

A szokásosnál jóval élénkebb volt a forgalom 2023. szeptember 21-én délelőtt Békéscsabán, a Bartók Béla út–Dózsa György út–Szabadság tér–Bánszki utca kereszteződésében.

A csomópontot, ami éppen a rendőrség épülete előtt van, gyermekek népesítették be, és egy időre kikapcsolták a jelzőlámpákat, rendőrök irányították a forgalmat. Mindez a Biztonság Hete országos rendezvénysorozat részeként történt, amelynek idén központi témája a gyalogos-átkelőhelyeken való közlekedés. Az óvodások a Békés vármegyei iskolák környékén rendőrökkel szolgálatot teljesítő diákok, Zebra Zsaruk segítségével igazodtak el a forgalomban és használták a gyalogátkelőket. A közlekedési ismeretekkel rendelkező, társaikat segítő iskolásokkal együtt fél órán keresztül közel háromszáz gyermek volt a kereszteződésben, de nem történt fennakadás.

Békésben idén az év első nyolc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest emelkedett a gyalogosok által okozott balesetek száma. Fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak: nem csak a járművezetőkre vonatkoznak a közlekedési szabályok, a gyalogosok sem mehetnek át bárhol és bárhogyan az utakon. A legjobb, ha van gyalogos-átkelőhely, és azon haladnak át az egyik oldalról a másikra. Ha nincs lámpa, alaposan körül kell nézni, és ha az autós már olyan közel ért, hogy nem tudna megállni, féktávolságon belül nem léphet elé a gyalogos. A lámpával biztosított zebráknál pedig, ha villog a zöld jelzés, a gyalogos már nem léphet le az úttestre, annak pedig, aki már megkezdte az átkelést, mielőbb be is kell fejeznie, tehát át kell érnie a túloldalra.

A szabályok ismerete és azok betartása a balesetmentes közlekedés legfontosabb előfeltétele. Elsősorban magukon a közlekedőkön múlik, hogy előidéznek vagy elkerülnek baleseteket. Ez volt a fő üzenete a nagyszabású programnak, amely egy vidám és tanulságos vetélkedővel zárult, a Zebra Zsaruk mérték össze tudásukat és ügyességüket a vármegyei főkapitányság nagytermében.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …