2024. május 3., péntek
FONTOS

Megerősítették a foglalkoztatást Békés vármegyében

Két, 2015-ben elindított projekt zárórendezvényét tartották kedd délelőtt Békéscsabán.

Az “Út a munkaerőpiacra” program a 25 és 64 év közötti nyilvántartott álláskeresőket célozta meg. Kiemelt figyelmet kaptak azok, akik alacsony iskolai végzettségűek, a 25 és 30 év közötti pályakezdők, a gyermekgondozást, hozzátartozó ápolást követő újrakezdés nehézségeivel küzdők. Emellett a tartósan, legalább hat hónapja nyilvántartottak, valamint az 50 év felettiek és a közfoglalkoztatásban lévők. A programba összesen 15657 álláskeresőt tudtak bevonni, akik személyre szabott, foglalkoztatást támogató eszközökkel kaptak segítséget. A 2015-2021 közötti időszakban 3780 álláskereső képzése valósult meg 75 különböző képzési szakirányban.

Az “Ifjúsági Garancia program” célja, hogy azon 25 év alatti fiatalok, akik nem tanulnak, és nem is dolgoznak, négy hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kapjanak az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésére, vagy a tanulásra.

Takács Árpád kiemelte, 2016-ban 16 ezer közfoglalkoztatott volt a vármegyében, most pedig ez a szám nem éri el a 4500-at.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a munkaerőpiac egy olyan élő egysége a társadalomnak, melyre számos hatás nehezedik.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára munkaerőpiaci helyzet és kihívások címmel tartott előadást. Kiemelte, 2010-ben óriási munkanélküliség és alacsony foglalkoztatás volt jellemző hazánkban. Akkor vállalta a kormány, hogy 10 éven belül 1 millió munkahelyet hoz létre Magyarországon.

Az eseményen elhangzott, 2010-ben a 22. helyen volt Magyarország a munkanélküliséget tekintve, most pedig a 8. helyen állunk az Európai Unióban. Czomba Sándor előadásában kitért arra is, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben átalakíthatja a munkaerőpiacot.

Nézze meg ezt is:

Megállapodás az egészségfejlesztés jegyében

Nagy jelentőségű együttműködési megállapodásról beszélt csütörtök délelőtt Takács Árpád főispán csütörtök délelőtt, Békéscsabán, amikor a …