2024. május 4., szombat
FONTOS

Az ÁGOTA Közösség vendége volt az apostoli nuncius

 

 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi feladataival is ismerkedett szegedi látogatásán Michael Wallace Banach apostoli nuncius.

Az érsek az egyházmegye Szent Ágota Gyermek­védelmi Szolgáltatójának székhelyén gyermekvédelmi szakemberekkel és gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatalokkal találkozott.

Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa két napra érkezett Szegedre. Szerdán a Gál Ferenc Egyetemen pasztorál-kateketikai konferenciáján tartott előadást, másnap pedig megismerkedett a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális területeivel, köztük a Kateketikai Intézettel. Majd a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány vendége volt. Az apostoli nunciust, Serfőző Levente püspöki helynököt és Róth Mártont, az egyházmegye külügyi és közkapcsolati igazgatóját a szolgáltató szegedi Csongor téri decentrumában Kothencz János diakónus, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és munkatársai fogadták. Többek között olyan gyermekvédelmi szakemberek, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek sorsát jobbá tegyék.

Kothencz János bemutatta az érseknek az ÁGOTA Közösség ügyét. Elmondta, közel három évtizedre tekint vissza, hogy teológustársaival úgy döntött, gyermekotthonokban élő, családjukból kiemelt gyermekekkel foglalkoznak. A hosszú évek során több száz önkéntessel valósították meg missziójukat, melynek keretében pasztorációs programokat és élményeket biztosítottak a gyermekeknek. Kothencz János arra is kitért, hogy 2011-ben Kiss-Rigó László püspök életre hívta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, melynek szakmai programrendszertana az ÁGOTA Alapítvány által létrehozott szakmamódszertanra épít.

– Fontos küldetésünk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a családjukat vesztett gyermekek sorsállapotára, valamint az is felelősségünk, hogy saját katolikus egyházunkban is érzékenyítsük a paptestvéreket és híveket a gyermekeink életére és sorsbéli jellemzőire – magyarázta a diakónus.

Magyarország apostoli nunciusa nagy érdeklődéssel hallgatta az ÁGOTA Közösség tevékenységét. Elmondta, nagyon mélyen megérintette történetük, az, hogy milyen lelkesedéssel beszélnek szolgálatukról.

– Ferenc pápa nevében köszönöm munkátokat, és azt, hogy megmutatjátok ezeknek a gyermeknek, hogy ők igenis értékesek és jók. Ha már elrabolták tőlük a gyermeki létet, a ti munkátoknak köszönhetően visszakaphatják az örömöt. Elismerem a munkátokat, és arra biztatlak benneteket, hogy sose veszítsétek el a hiteteket és lelkesedéseteket. Köszönöm, hogy itt lehettem, ezúttal tolmácsolom felétek Ferenc pápa áldását – fogalmazott a nuncius.

Banach érsek ezt követően megtekintette az ÁGOTA Játszóházat, ahol megismerkedett azokkal az önkéntesekkel, akik maguk is állami gondoskodásban nőttek fel. – Élő példák vagytok, bebizonyítottátok, hogy lentről, nehéz sorsból is fel lehet jutni. Rajtatok keresztül azt látják sorstársaitok, hogy ha nektek sikerült, akkor nekik is fog – ösztönözte a fiatalokat az apostoli nuncius.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …