2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Az ÁGOTA Közösség elismeri és támogatja példamutató fiataljait

 

A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a saját családban nevelkedő kortársaik. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató éppen ezért különböző pályázatokkal motiválja a fiatalokat. Idén újra gazdára találnak a Kiválósági- és Hősötös-díjak, nemrégiben pedig lezárult a „Száz ok, hogy diplomázok” című ösztöndíjpályázat is.

Az ÁGOTA Közösség minden gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljára egyformán büszke. A felsőoktatásban tanulók számára kidolgoztak egy ösztöndíj lehetőséget „Száz ok, hogy diplomázok” címmel. Erre azok a 18 éven felüli diákok pályázhattak, akik valamely hazai főiskola vagy egyetem alap- vagy mesterképzésére járnak és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A cél az volt, hogy tovább motiválják azokat a fiatalokat, akik elszántságukkal, és eredményeik­kel példát mutatnak sorstársaiknak.

Az ÁGOTA Közösség pályázó fiataljai Magyarország számos egyetemén bizonyítanak, mint például az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem vagy a Szegedi Tudományegyetem, ám emellett jár fiatalunk a Neumann János Egyetemre vagy a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemre is. Köztük vannak olyanok, akik orvosnak, védőnőnek, gépészmérnöknek, tanítónak, közgazdásznak vagy éppen újságírónak készülnek. A felhívásra összesen 38 pályázat érkezett be, a jelentkezők három helyszínen, Szegeden, Pécsett és Budapesten vehették át az egyszeri támogatást.

Lóczi Renáta Tünde, a Szegedi Tudományegyetem tanító szakos hallgatója a szegedi díjátadón motivációs beszédet tartott sorstársainak arról, hogy miért érdemes küzdeni az álmokért.

– Nekem is nehéz volt magam előtt tartani a célt, hogy menjek előre, csináljam és ne adjam fel. Ellenben tudtam, hogy szeretném megmutatni, hogy igenis képes vagyok elérni azt, amit szeretnék és megmutatom, hogy miért lehetnek büszkék rám – mondta el a fiatal.

A szolgáltató azon fiatalabb gyermekeit is elismeri, akikre tanulmányi eredményeik és szorgalmuk okán büszke. Idén harmadik alkalommal részesülhetnek Kiválósági-díjban azok a nevelőszülőknél vagy lakásotthonban élő felső tagozatos és középiskolás gyermekek, akik legalább 4-es tanulmányi átlaggal rendelkeznek, a Hősötös-díjra pedig alsó tagozatos diákok pályázhattak és azok, akik a 2022/2023-as tanévben bármely típusú alap- vagy középfokú oktatási intézményben összegyűjtöttek legalább 100 darab ötös érdemjegyet vagy annak megfelelő tanári értékelést.

A tavalyi 577-hez képest idén közel háromszázzal több, összesen 864 sikeres pályázat érkezett be szolgáltatási területünk 13 vármegyéjéből erre a két kiírásra. A számok is azt bizonyítják, hogy fontosak ezek a kezdeményezések, hiszen motiválják a hátrányból induló fiatalokat, és megerősítik bennük azt, hogy mindannyian értékesek és tehetségesek.

– Fiataljaink a teljesítményüktől függetlenül is feltétlenül szerethetőek és elfogadhatóak. Ezen azonban túlmutat az, amikor gyermekeink példát mutatnak sorstársaiknak és a felnőtt társadalomnak is – mondta el Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …