2024. május 4., szombat
FONTOS

ÁGOTA Falván járt a bolgár miniszter

Ivanka Shalapatova miniszter asszony Fülöp Attila államtitkár kíséretében látogatott ÁGOTA Falvára

 

Magyarországra érkezett Ivanka Shalapatova bolgár munkaügyi és szociális miniszter, és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kíséretében egy egésznapos program keretében Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára látogatott, ahol az ÁGOTA Közösség vezetői és munkatársai mellett nevelőszülőkkel is beszélgetett, továbbá megtekintette a kis létszámú lakásotthont és az utógondozói házat, ahol az ellátott gyermekekkel és fiatal felnőttekkel is találkozott.

Ivanka Shalapatova bolgár miniszter és Vanya Kaneva gyermekpolitikáért felelős miniszteri tanácsadó Pintér Sándor belügyminiszter meghívására érkezett Magyarországra. A miniszter asszony Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kíséretében ellátogatott ÁGOTA Falvára. A vendéget a magyar gyermekvédelemi rendszer, azon belül a nevelőszülők helyzete, a fiatalok lakásotthonban való elhelyezése érdekelte, valamint a Kothencz János által alapított KÁSZPEM (Kothencz-féle ÁGOTA® Szenzitív Pedagogikoterápiás Módszer) is felkeltette a figyelmét.

Az eseményen Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, ő maga is állami gondozottként nőtt fel, és egyetemistaként döntötte el, hogy szeretne segíteni sorstársainak. Emellett bemutatta szakmamódszertanát, a KÁSZPEM-et, amelyet 2012–2019 között Bulgáriában is alkalmaztak.

– Több bolgár nagyvárosban, köztük Plovdivban és Szófiában implementáltuk a módszert szociális munkásoknak, pedagógusoknak, szociálpedagógusoknak és pszichológusoknak. Plovdiv környéki gyermekotthonokban monitoroztuk is a KÁSZPEM alkalmazását – mesélte.

A látogatáson Fülöp Attila államtitkár rávilágított, ma a hazai gyermekvédelemben feladatmegosztás van az állami, civil és egyházi szervezetek között. – Mindannyian azon dolgozunk, hogy a gyermekeknek jó legyen. A nevelőszülői hálózatok működtetése civil és egyházi fenntartók kezében van, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok 70 százaléka él nevelőszülőknél, a többiek pedig nagyrészt állami fenntartású lakásotthonokban nevelkednek. Célunk, hogy erősítsük a nevelőszülői rendszert, hogy minél többen gyermek családban nőjön fel – fogalmazott.

A találkozón Ivanka Shalapatova miniszter néhány nevelőszülőnkkel hivatásuk nehézségeiről és szépségeiről beszélgetett. A kiskunfélegyházi Piroska Rita elmondta, hogy a gyermekek bizalmának elnyerése nem könnyű feladat, hiszen a fiatalok az átélt traumák miatt nehezen nyílnak meg. A miniszter asszony Kothencz Jánost is faggatta a KÁSZPEM módszer terápiás jellegéről és alkalmazási lehetőségeiről, módjáról.

Ezek mellett arról is beszélt, hogy náluk, Bulgáriában még nagy intézményekben élnek a családjukból kiemelt fiatalok és céljuk, hogy javítsák ezeknek a gyermekeknek a helyzetét.

– Terveink között szerepel a nevelő­szülői hálózat létrehozása, valamint kisebb lakásotthonok kialakítása. Ta­pasz­ta­lat­gyűj­tésre érkeztem Magyar­országra, hogy közös pontokat találjunk és elmélyítsük együttműködésünket – hangsúlyozta.

A külföldi delegáció tagjai ÁGOTA Falván megtekintették a Don Bosco Szent János Lakásotthont és az utógondozói házat, ahol az ellátott gyermekekkel és fiatal felnőttekkel találkoztak, majd a gyermekvédelmi komplexumba is ellátogattak.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …