2024. május 5., vasárnap
FONTOS

A jó példát követik a fiatalok önkéntességben

Dux László, a GFE rektora nyitotta meg a tanácskozás

 

Az önkéntes munka szerepe és jelentősége a közösségfejlesztésben és az identitás megőrzésében – ez volt a címe annak a konferenciának, amelyet a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a szegedi lengyel közösség szervezett a Gál Ferenc Egyetemen. Az előadók és a témák egyaránt arra mutattak rá, hogy a nemzeti identitás megőrzése is fontos társadalmi feladat, amelyben helye van az önkéntes munkának is.

A helyi lengyel közösség kezdeményezésére már 11 éve rendeznek tanácskozást Szegeden Lengyelország november 11-i nemzeti ünnepéhez kapcsolódóan. Az esemény mindig a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködésben valósul meg a Lengyel Külügyminisztérium lengyel–magyar ifjúsági pályázatának támogatásával. Az idei programban olyan társadalmi ügyekre, együttműködésekre irányították rá a figyelmet a szervezők, amelyekben különösen fontos szerepe van az önkéntességnek, és arra próbáltak meg választ keresni, hogyan lehet erre rávenni a fiatalokat. A tanácskozást Prof. Dr. Dux László, az egyetem rektora nyitotta meg.

A pozitív példák egyikeként a Lengyelországból érkezett előadó, Grzegorz Gąska arról beszélt, hogy hazájában a fiatalokat önkéntességre nevelik. Például elviszik őket kórházakba, ahol segítenek a betegeknek, vagy temetőkbe sírokat gondozni. A Nagy Háború délkelet-lengyelországi temetőiben a sandomierzi és baligródi általános iskolások a sírok rendezése közben élő történelemórákon ismerkedtek meg az ott zajlott csaták történetével. A fiatalok önkéntes tevékenységének és az ott kapott tudásnak pozitív hozadéka lett, mert később a katonák hősiességéről, és hazaszeretetéről beszéltek – számolt be a helytörténész.

Hasonló témában osztotta meg tapasztalatait Gianfranco Simonit, aki Olaszországból, a Doberdó fennsíkról érkezett a tanácskozásra. Mint elmondta, hazájában valóságos kultusza van a világháborús emlékek, így a katonasírok ápolásának is, ebben szerepe kell, hogy legyen a fiataloknak is.

Kothencz János, a Gál Ferenc egyetem professzora képviselte a hazai pozitív példát, hiszen az ÁGOTA Alapítvány alapítójaként arról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, hogy milyen sokat jelent a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek önértékelésének javításában az autentikus önkéntesek támogató jelenléte – vagyis az olyan fiataloké, akik maguk is állami gondozottként nőttek fel.

A tanácskozás lényegére Serfőző Le­ven­te mutatott rá előadásában. Az egyházmegye oktatási helynöke hangsúlyozta: hazánkban más európai országokhoz képest kevesebben vállalnak önkéntes szolgálatot, ezért nagyon fontos a példamutatás.

– A fiatalok mindenre nyitottak, isszák a tiszta, őszinte szavakat és cselekedeteket, meghívásokat. Azt gondolom, hogy ebben példát kellene mutasson a felnőtt generáció, hogy tud önzetlenül, önmagáról lemondva, idejét feláldozva segíteni embertársain. Ha ezt látja egy fiatal, akkor motiválttá válik – jelentette ki, rámutatva arra, hogy ezzel a fiatal saját lelkét is építi.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …