2024. április 29., hétfő
FONTOS

A Gyulai Felsőoktatás Napja

 

Nagy lehetőségeket és komoly veszélyeket hordoz magában a mesterséges intelligencia. Napjaink egyik slágertémájával foglalkoztak február 1-jén, a Gyulai Felsőoktatás Napján.

2017. január 31-én vette át a gyulai felsőoktatást a Gál Ferenc Egyetem elődje, azóta minden évben tudományos konferenciával ünneplik a nagy jelentőségű eseményt. Az egyetem fürdővárosi kara ugyanis azóta stabil lábakon áll, sőt eddig nem látott eredményeket ért el.

 

A programon Kiss-Rigó László püspök köszöntőjében hangsúlyozta, Isten partnernek teremtette az embert, a művészek, a sportolók és a tudományok művelői is partnerek Isten számára, amely az isteni mindenhatósággal való találkozás élményét jelentheti.

A jövő megkezdődött című konferencián Takács Árpád Békés vármegyei főispán arról beszélt, hogy a technológiai vívmányok megfelelő alkalmazása mellett Békésben egyfajta szemléletváltásra is szükség van. Kiemelte, szembe kell menni azzal a közhangulattal, hogy innen el kell menni.

– Mi azt mondjuk, hogy ide kell jönni, mert itt vannak azok a lehetőségek, amelyek megalapozzák a jövő nemzedék életfeltételeit. Ennek egy titka van, mi itt akarjuk a sikert – fogalmazott Takács Árpád.
Dux László rektor a Gál Ferenc Egyetem egyik kiemelkedő eseményeként beszélt a Gyulai Felsőoktatás Napjáról. A technikai fejlődéssel, a mesterséges intelligenciával kapcsolatban azt mondta, vannak  megkerülhetetlen fejlődési irányok, de bizonyos aspektusokat minden esetben szem előtt kell tartani.

– Lehet, hogy az emberképünket át kell majd fogalmaznunk, ha a mesterséges intelligenciáról kiderül, hogy sok tekintetben jobb nálunk. De még az is felmerülhet, hogy túl hamar adtuk oda az intelligencia nevet ennek az informatikai fejlődésnek, és lehet, hogy az emberi tényező a jövőben is megkerülhetetlen marad – hangsúlyozta a rektor.
Az eseményen Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa azt mondta, a tudományos közösséget is megosztja a mesterséges intelligencia használata, mely egyes vélemények szerint az új ipari forradalom kezdetét jelenti, mások szerint viszont akár az emberiség pusztulását is hozhatja.

Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai felsőoktatás és az egészségügyi képzés történetéből elevenített fel ma is jelentőséggel bíró epizódokat, Görgényi Ernő polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezető személyiségek megjelenése ezen a rendezvényen egyfajta kiállást is jelent a gyulai felsőoktatás ügye mellett, az idő pedig azt is igazolta, hogy a Gál Ferenc Egyetem jó fenntartója a gyulai karnak.

A résztvevők három előadást hallgathattak meg a Gyulai Felsőoktatás Napján. Ezek a mesterséges intellegencia orvosi alkalmazásainak lehetőségeivel, a digitális valósággal és a virtuális realitással, illetve az invazív kardiológia egyes kérdéseivel foglalkoztak.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …