2024. július 19., péntek
FONTOS

Megújuló iskolák a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Átadták a tiszaszigeti tornacsarnokot

Az EFOP-4.1.5-16-2017-es pályázati konstrukciónak köszönhetően már a második új építésű tornacsarnok került átadásra a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában lévő intézményekben.

Az ópusztaszeri beruházás után, 2024. január 20-án ünnepélyes keretek között a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda, valamint ezzel együtt Tiszasziget lakóközössége is egy modern, új torna­csarnokkal gyarapodott. A döntően pályázati forrásokból, valamint a Tiszaszigeti Önkormányzat és a Szeged-Csanádi Egyházmegye hozzájárulásával megvalósult új létesítmény, mintegy 635 millió Ft összegből épülhetett meg. Mint az intézmény vezetője a megnyitón elmondta, ő is ennek az intézménynek a padjait koptatta, és nagyon szurkolt, hogy az őt követő tiszaszigeti gyerekeknek végre legyen egy saját tornacsarnokuk. Minden pedagógus és szülő tudja, tapasztalja, a gyermek alapvető igénye a mozgás. Mozogni jó időben, esőben, hóban, sárban, hidegben, melegben. Az új tornacsarnok végre maximálisan eleget tud tenni a mozgással kapcsolatos feladatok megvalósításának, amely nagyban befolyásolja a gyermekek gondolkodását, viselkedését. A Szeged-Csanádi Egyházmegye, mint intézményfenntartó elhivatott atekintetben, hogy az intézményeiben tanuló diákok és pedagógusok számára megteremtse a mai kor elvárásainak megfelelő feltételeket, ezért minden pályázati lehetőséget megragad, és saját forrást is biztosít, hogy a fenntartott iskolák megújuljanak, korszerűsödjenek, illetve új épületekkel bővüljenek. Az elmúlt években az iskolákban elsősorban a saját forrásból kisebb-nagyobb karbantartási munkák mellett pályázati forrásból döntően energetikai típusú beruházások valósultak meg, az új pályázati lehetőségnek köszönhetően azonban most új épületekkel gazdagodtak az intézmények és az adott településen élők.

Teljesen megújult a GFE Gyakorló Általános Iskolája

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda 330,27 millió vissza nem térítendő támogatással valósította meg az EFOP-4.2.3-22-2022-00016 kódszámú, a „Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda infrastrukturális fejlesztése” című projektjét a Széchenyi 2020 program keretében.

2023 őszén zárult a Gál Ferenc Egye­tem Szarvasi Gyakorló Általános Iskolájának komplex infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió és Magyarország Kormányának 100%-os támogatásával. A beruházás keretében tizenhat oktatási célokat szolgáló terem komplex felújítása és korszerűsítése történt meg a digitális eszközpark fejlesztése mellett. Az egyetem gyakorlóiskolai intézménye egy új, modern, gyermek- és hallgatóközpontú kialakítást kapott, amellett hogy a projekt keretében megvalósulhatott az intézmény tetőcseréje, annak szigetelése, az első és második emelet teljes vizesblokkfelújítása a régi mosdók elbontásával és újak kialakításával, megtörtént a fűtésrendszer korszerűsítése, padlóburkolatok teljes cseréje, festés, mázolás, a beépített bútorzatok cseréje, a villamos- és informatikai rendszerek teljes cseréje. A megújult közösségi terek új színekkel, új raktározási lehetőségekkel bővültek új kooperációs tereket kialakítva. A projekt keretében tizenhat új interaktív kijelző került beszerelésre, és a digitális oktatást támogató mintegy hatvan oktatási célú tablet üzembe állítása megfelelő háttéreszközökkel.

A projekt eredményeként komplex épületberuházás valósulhatott meg, amely mind az egyetemi képzést, mind a köznevelési feladatok magas szintű ellátását támogatja.

Nézze meg ezt is:

Ötezer gyermeket ünnepelt az ÁGOTA Közösség

  Gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek arcára csalt mosolyt az ÁGOTA Közösség gyermeknapon. Az ország 13 …