2024. április 26., péntek
FONTOS

A keresztény értékrend létjogosultsága Európában Három tenger konferencia

A Három tenger koncepció a térképen – az egyik elôadáshoz kivetített diáról

2017. november 17-én a szegedi Gál Ferenc Főiskolán került sor a „Világok találkozása, kultúrák ütközése – a kelet-közép-európai értékrend létjogosultsága a multikulturális Európában. A Három tenger koncepció, mint a regio­nális együttműködés új dimenziója” című nemzetközi konferenciára, amelyet a főiskola Klebelsberg-termében tartottak.

 

A Három tenger koncepciója a Balti-tenger, a Fekete-tenger és az Adria között elhelyezkedő 12 ország keresztény kultúrán alapuló együttműködését helyezi tevékenysége fókuszába. A szegedi konferenciát a Lengyel Köztársaság Konzulátusa, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Csongrád megyei Levéltár és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület szervezte, teret adva a kelet-közép-európai együttműködési lehetőségek, azon belül a lengyel, a román és a magyar álláspont kifejtésének. A konferen­ciát Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul és Kozma Gábor rektor nyitották meg.

Az előadók között Zbigniew Krsyiak, a varsói Schuman Intézet munkatársa előadásában Robert Schuman, az Európai Közösség alapító atyjának koncepcióját idézte fel. Az intézetvezető kiemelte: Schuman, mint kereszténydemokrata politikus a második világháború után Európát eredetileg nem egy nemzetek feletti központi irányítással vezérelt uniónak, hanem olyan független nemzetek szövetségeként képzelte el, amely keresztény értékalapokon nyugszik.

A konferencia előadója volt Marius Lazurca budapesti román nagykövet is, aki a román álláspontot ismertette a Három tenger koncepció kapcsán. Mint mondta, Románia is teljes mértékben a nemzetek békés együttélésének álláspontját képviseli.

 

 

A magyar kormány képviseletében a Külügyminiszté­rium munkatársa, Szesztay Ádám vett részt a konferencián. Az eseményt Rigó Mihály mérnök előadása zárta, aki rámutatott a Varsó–Budapest tengely bevonásának jelentőségére.

A konferencia méltó példája volt a magas színvonalú közös kelet-közép-európai gondolkodásnak és koncepcióalakításnak. A konferencia előadói jelentős mértékben járultak hozzá a régió lehetőségeinek és feladatainak ismertetéséhez.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …