2024. április 26., péntek
FONTOS

A libanoni maronita pátriárka a vallásszabadságért emelt szót

Béchara Butrosz Raï bíboros, a keresztény maronita egyház vezetője az első katolikus főpap, aki hivatalos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába, az iszlám világ legszentebb földjére. A főpap a vallási tolerancia fontosságára hívta fel a szaúdi királyi család figyelmét.

A libanoni bíboros november 13–15. között tartózkodott az ország fővárosában, Rijádban, ahol Szalmán szaúdi királlyal, Mohamed bin Szalmán trónörökössel és Szaad Haríri libanoni kormányfővel is tárgyalt. „Megemlítettem, milyen fontos, hogy a párbeszédért együtt dolgozzunk a bécsi székhelyű vallásközi párbeszéd központtal. Elmondtam nekik, hogy Szaúd-Arábiában is fontos lenne ilyen párbeszédet folytatni” – számolta be a találkozókról a pátriárka. A Vallások és Kultúrák Közötti Párbeszéd Abdullah Király Központjának (KAICIID) egyik alapítója az előző uralkodó – Szalmán király bátyja –, Abdullah király volt.

A bíboros kiemelte, hogy a szaúdi király és a koronaherceg „nagyfokú nyitottságot” mutatott a vallásközi párbeszéd iránt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szaúd-Arábia hivatalosan jelenleg sem engedélyezi a katolicizmus gyakorlását és a templomok építését, így „a katolikus vallást csak diszkréten a nagykövetségeken vagy a szentszéki nunciatúrán gyakorolják, és bár a szaúdiak tudnak róla, úgy tesznek, mintha nem tudnának”.

A zárt ajtók mögötti tárgyalásokon a főpap azt is elmagyarázta a szaúdi királyi családnak, hogy Libanon „jó példa arra, miként tud egymás mellett élni az iszlám és a kereszténység, ugyanis Libanonban a keresztények és a muszlimok egyenlőek, megosztják a hatalmat és szétválasztják az államot és a vallást”

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …