2024. június 20., csütörtök
FONTOS

Vezetői dilemmák kezeléséről tanulnak a hallgatók

Alács Lajos a MOL Nyrt. gáz és energia divízió ügyvezető igazgatója a vezetői szerepvállalásról és annak felelősségéről tartott előadást szerda délelőtt a Dél-alföldi Talentum Akadémia diákjainak.

A szakember előadásának központi témája a vezetői feladatok során tapasztalt dilemmák kezelési technikái, amelyek mindennaposak a multinacionális nagyvállalatnál.

Minden vezetői döntés dilemma, vagyis két egymással látszólagos ellentmondásban lévő állítás, e kettő megfelelő kombinálásával kell megteremteni az egyensúlyt – magyarázta a hallgatóknak Alács Lajos.

Az ügyvezető igazgató részletesen beszélt arról is, hogy Magyarország piacvezető olajtársaságának milyen dilemmákkal kell szembesülnie. Meg kell teremtenie az egyensúlyt a benzin áremelése és a társadalmi-politikai érzékenység között, vagy határozott döntést kell hoznia, hogy a rövid távú nyereségességet vagy a hosszú távon fenntartható fejlődést érdemes szem előtt tartania a vállalat érdekében.

Szembeállítja egymással a vezetőség legnagyobb dilemmáját, vagyis az állandó stabilitáson alapuló irányítást a folyamatos változással. Előbbi előnyei közé tartozik, hogy biztonságot ad a munkavállalóknak, kipróbált módszereken alapszik és megfelelő idő áll rendelkezésre a döntések végiggondolására, utóbbi viszont gyors alkalmazkodóképességet és folyamatos tanulást eredményez az izgalmas lehetőségek mellett.

Az előadó végső konklúziója, hogy a vezetőknek folyamatosan az egyensúly fenntartására kell törekedni, miközben nyitottnak kell lenni mások véleményére is. A döntési helyzet az ő kezükben van, de a jó döntés mindig a közösség érdekeit is szolgálja.

A délután folyamán a fiatalok meghallgathatták még dr. Borókai Gábor, a Heti Válasz lapigazgatójának előadását a virtualitás és a valóság egymáshoz való viszonyulásáról.

A lapigazgató mesélt a diákoknak a rendszerváltás előtti helyzetről, amikor az információ jelentős része nem jutott el a fogyasztókhoz, mivel az orgánumok a mindenkori hatalom irányítása alatt álltak, és annak igényeit szolgálták. Ezzel szemben ma minden információhoz hozzáférhetünk az új médiának köszönhetően, ezeknek számottevő része viszont irreleváns számunkra.

Ma már a médiumok terén is túl nagy kínálat van, így az embereknek maguknak kell megtalálniuk azt az orgánumot, amellyel hasonló értékeket vallanak, és elvégzik a fogyasztók számára a szükséges szelekciót.

Az előadások után a Delta Akadémia diákjai a Gyulai várban tettek látogatást, ahol a jelmezes tárlatvezetést követően kenyérlángossal a kezükben élvezhették a középkori vár hangulatát, majd a Gyulai Várfürdőben zárták az estét.

{vsig}galeria/deltaszerda{/vsig}

Nézze meg ezt is:

Csanádi egyházmegyei papok külföldi egyetemek katedráin

Helytállás a tudomány világában Szeged egyre fontosabb helyet foglal el a tudományos világ térképén, hiszen immár két …