2024. július 23., kedd
FONTOS

Vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra

Vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez – mondta el az MTI-nek Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója.

Tájékoztatása szerint elmaradt a Gyulai Húskombinát csütörtökre tervezett igazgatósági ülése. A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

Likvid források hiánya miatt a termelés csökkentésére kényszerült a vállalat, a megrendeléseket 2-3 hét csúszással tudja teljesíteni, veszélybe kerültek a gyulai cég hazai és exportpiacai – emelte ki Ruck János. Megjegyezte: a foglalkoztatott négyszáz dolgozóból jelenleg mintegy nyolcvanan tartózkodnak otthon, részükre állásidőt fizet a társaság.

A társaság a 2012-es üzleti év első hat hónapjában 15 százalékkal növelte termelését a bővülő megrendeléseknek köszönhetően, 4.000 tonna készterméket állított elő, szemben a 2011 első hat havi 3.500 tonnával. A termékek 30 százaléka került exportpiacokra, a döntően orosz kereskedelemi áruházláncokba, valamint az EU tagországaiba. Az előállított négyezer tonna termékből 1.500 tonna volt szárazkolbász, 2.000 tonna kenőmájas, az egyéb felvágottból 500 tonna készült el konkrét piaci megrendelések alapján – tette hozzá a vezérigazgató.

Ruck János hangsúlyozta, hogy a még nem részletezett féléves adatok alapján a bővülő megrendelések mellett sem csökkent a termelési veszteség, amiben a húsipari alapanyagárak nem várt léptékű növekedése is szerepet játszik. Az üzem féléves vesztesége százmilliókban mérhető.

A társaságnak 1,5 milliárd forint többletforrásra lenne szüksége a piaci megrendelések folyamatos teljesítéséhez, a határidőre történő gyártáshoz hetente mintegy 200-300 millió forint többletpénz szükséges – tette hozzá.

Nézze meg ezt is:

Századik születésnapján köszöntötték Fülöp Elek Illést

  100. születésnapját töltötte a névnapján Fülöp Elek Illés, a gyulai  Adventista Szeretetotthon lakója. A …