2024. május 3., péntek
FONTOS

Börtön és kitiltás várhat a mobiltolvajokra

A vádirati tényállás szerint az egyik gyulai székhelyű, elektronikai cikkeket forgalmazó cég – a későbbi sértett – 2014. augusztusában nagy mennyiségben rendelt külföldről mobiltelefon készülékeket belföldi értékesítés céljából. A készülékeket 2014. augusztus 22. napján szállították be a szegedi vámraktárból a cég Gyula, Dobozi úti raktárába. A nagyváradi illetőségű IV. r. vádlott ismeretlen személytől tudomást szerzett a szállítmány érkezéséről, ezért Nagyváradon felvette a kapcsolatot ismerősével, az I.r. vádlottal, akit rávett arra, hogy néhány társával lopjon el telefonokat a sértett raktárkészletéből. Ezt követően közösen felkeresték az I.r. vádlott ismerősét, a II.r. vádlottat, akit beavattak az ügy részleteibe.

Az „ötletgazda” IV.r. vádlott 2 nappal később a késő esti órákban személygépkocsival el is vitte a helyszínre az I.r. és a II.r. vádlottakat és megmutatta nekik, hogy melyik ablakon keresztül lehet bejutni az épületbe, bent hol van az a gipszkartonfal, amelynek a betörésével a telefonkészülék tárolására használt helyiségbe lehet jutni, illetőleg, hogy hol van felszerelve biztonsági kamera.

Miután az I., a II. és a IV. r. vádlottak visszatértek Romániába, a II.r. vádlott megkereste ismerősét, a nagyszalontai illetőségű III.r. vádlottat, és rávette, hogy vegyen részt a tervezett bűncselekmény elkövetésében. Vékony testalkata miatt esett a választás a III. r. vádlottra, mivel be kellett, hogy férjen a IV. r. vádlott által mutatott, mintegy 30×40 cm-es ablakon.

A IV.r. vádlott 2014. augusztus 25-én a délutáni órákban, zárás előtt mint érdeklődő megjelent a sértett által használt raktárépületben, ahol kiment a mellékhelyiségbe, és kinyitotta a társainak mutatott WC ablakot. Az I., a II. és a III.r. vádlottak 2014. augusztus 25-én az esti órákban indultak el Romániából, hogy végrehajtsák a cselekményt. 22 óra 45 perc körüli időpontban érkeztek a raktárhoz és a lelepleződés elkerülése érdekében harisnyát húztak a fejükre, illetőleg a III. r. vádlott letörte az egyik biztonsági kamerát is. Ezt követően a III. r. vádlott leszerelte a WC ablakra kívülről szerelt vaspántot, bemászott az épületbe, és a kapott útmutatásnak megfelelően egy gipszkarton fal áttörésével bejutott a raktárhelyiségbe, ahonnan dobozokban mindösszesen 166 db mobiltelefon készüléket adogatott ki társainak a WC ablakán keresztül. Miután bepakoltak a gépkocsiba, a vádlottak Nagyváradra mentek. 

A vádlottak által eltulajdonított készülékek hibásak voltak: egy részük esztétikailag volt sérült, más részüknek pedig funkcionális, de javítható hibái voltak, de az eltulajdonított okostelefonok értéke így is közel 8 M Ft-ot tett ki. A vádlottak néhány tabletnek vélt készüléket megtartottak maguknak, míg a többit szétosztották maguk között és ismeretlen személyeknek értékesítették őket.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség mind a négy vádlottat jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének elkövetésével vádolja, amely bűncselekményt az I., a II. és a III.r. vádlottak társtettesként, míg a IV.r. vádlott felbujtóként követett el. Ezen bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. Az ügyészség vádiratában mind a négy vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és utasítsa ki őket Magyarországról. A nyomozás során felmerült közel 5 M Ft-os bűnügyi költséget is a vádlottaknak kell majd állniuk. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik – közölte a dr. Veress Gabriella megyei főügyész.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …