2024. május 3., péntek
FONTOS

Kemény hidegben is bizonyított a hőkamerás drón

A városi tesztek után a terepen is kipróbálta az új, több millió forint értékű drónt a Körös Mentőcsoport (KMCS). Az eszköz a mínusz 13 fokos hidegben is stabilan működött, tökéletes hőképet adott 30 méteres magasságból is.

A Körös Mentőcsoport új, FLIR VUE hőkamerával felszerelt DJI Phanton 3 professional drónjának rendszerbe állítás előtti tesztjei zajlanak ezekben a napokban Békés megyében. Az elmúlt hetekben városi környezetben tesztelték az eszközt, a rendszerbe állítás előtt azonban azt terepen, extrém körülmények között is próbára tették január 21-én, egy Orosháza melletti tanyán.

– A tapasztalatok nagyon jók, a hőkamera érzékenysége felülmúlta az eredeti elképzeléseinket – összegzett Haskó György tűzoltó alezredes. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a KMCS parancsnoka elmondta, a mentőcsoport drónos egysége rövid időn belül 3 eszközre bővült. – A két már meglévő drón mellett a hőkamerás eszköz érkezésével új szintre lépett a mentőcsoport hatékonysága a felderítésben és a kutatásban. A felderítés során a kiértékelési feladatok ideje hatványozottan csökken, így a keresési találatok megnőnek – fogalmazott.

A drónok többféle katasztrófahelyzetben is nagy segítséget jelenthetnek a beavatkozóknak. Bevethetők kiterjedt tűzesetek, árvízzel elöntött terültek légi felderítésére, eltűnt személyek keresésére. A helyszínre érkezés után 10 perccel a levegőben lehetnek, és a 2 km-es hatótávuknak köszönhetően néhány perc alatt értékelhető videót vagy fotót küldhetnek a kutatás-mentés vezetőinek. Ezzel jelentősen lerövidül a beavatkozás ideje, ami akár emberéletet is megmenthet.

A drónkezelők külön monitoron nézik és értékelik a hagyományos kamera és a hőkamera képét. A két kamerát külön is lehet mozgatni, emellett mindkettő képét lehet rögzíteni. Így nem csak valós idejű felderítést, illetve kutatást tudnak végezni, hanem a kamerák által rögzített képeket és videókat a katasztrófavédelem szakértői külön is tudják elemezni.

– A kutatás összetett feladat. Egy folyó partján eltűnt személy keresése eddig úgy zajlott, hogy az ártéri erdőt a kutyás keresők fésülték át, a folyópart felderítése pedig a búvárok feladata volt. Ezek mellé jön most a hőkamerás drón, ami a bejárhatatlan területek felett repülve küld fontos információkat – teszi hozzá Haskó György. – A hőkamerás drón kiválóan vizsgázott, mínusz 13 Celsius fokban is stabilan repült, több mint 30 méteres magasságból is tökéletesen látszott a növényzetben elrejtőzött személy hőképe. A tesztek a következő hetekben tovább folynak, a hőkamerás drón a tervek szerint február közepétől már éles helyzetben is bevethető lesz – fogalmazott a Körös Mentőcsoport parancsnoka. 2016-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által mentőszervezetek részére kiírt pályázaton nyert 3,3 millió forintot a Békés Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Szövetség, tőlük kapta használatba az eszközt a Körös Mentőcsoport.

A Körös Mentőcsoport drónosai korábban már részt vettek több eltűnt személy utáni kutatásban, legutóbb 2016. szeptemberében egy Békésszentandráson eltűnt nőt kerestek a rendőrség felkérésére. A három rendszerben lévő drón közül kettő Békéscsabán, egy pedig Orosházán található, így a megye egész területére riaszthatók rövid időn belül.

A Körös Mentőcsoport – az országban elsőként – 2009-ben alakult meg Békéscsabán. A Körös Mentőcsoport területi polgári védelmi szervezet, tagjai önkéntesek, munkájukat a katasztrófavédelem hivatásos szakemberei irányítják. A KMCS tagjai olyan speciális tudás és eszközök birtokában vannak (magasból mentés, víz alatti kutatás-mentés, drónos felderítés, kutyás keresés, műszaki mentés speciális képességű eszközökkel, egészségügyi és krízis intervenció) amik hiányoznak a hivatásosoknál. A 48 fős önkéntes szervezet feladata a hivatásos katasztrófavédelmi és a tűzoltó egységek segítése Békés megyében és az ország bármely pontján.

Nézze meg ezt is:

Egy kattintás, 36 millió forint veszteség

Értékes ügyfél megszólítással kezdődő ímélt kapott egy könyvelő Békés vármegyében. Azt kérték tőle, hogy erősítse …