2024. április 26., péntek
FONTOS
...az ember fejlôdését, egészségét megadó élettér a család legyen...”

Erkölcsi alaptörvény a gyermekek szeretete

A hazai gyermekvédelem tapasztalatait összegezték május 17-én az V. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián annak kapcsán, hogy idén 20 éves a gyermekvédelmi törvény. A szakmai tanácskozáson az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy a legfontosabb mindent megtenni a családjuktól megfosztott gyermekek boldogulásáért.

Az értéksemlegesség ellen emelte fel a szavát Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke köszöntőjében. Elmondta, hogy az európai közéletben manapság nagy vita folyik arról, hogy melyek az igazi európai értékek, s kik azok, akik ezeket képviselik. – Ellentmondást fedezhetünk fel ezen a területen, hiszen akik leginkább hangsúlyoznák az európai értékeket, azok pont az értéksemlegesség diktatúráját képviselik az olyan valódi értékek, mint például a család, a gyermek, a házasság és a nemzet kapcsán. – A püspök önellentmondást lát abban is, hogy bár rengeteg szó esik a technika fejlődéséről, amely elveszi a növény- és állatvilág életterét, s nagy erőfeszítéseket tesznek ennek megőrzéséért, közben nem veszik azt észre, hogy az ember élettere is beszűkül, tönkremegy. – Akik itt vannak, azért dolgoznak, hogy az ember fejlődését, egészségét a szó minden értelmében megadó élettér a család legyen és támogatást élvezzen. Ha bármilyen okból ez nincs meg, akkor láthatóvá válnak azok a körülmények, amelyek ezt megpróbálják pótolni. Ez sok szakmai és emberi erőfeszítést igényel, ezért mindannyiuknak őszinte hála jár! – szólt Kiss-Rigó László a konferencia résztvevőihez.

A 20 éves gyermekvédelmi törvény kapcsán Kothencz János, az Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen szabályozások is voltak, vagy vannak érvényben, mindig minden azon múlt, hogy az egyes egyént miként vagyunk képesek szeretni. Kothencz hangsúlyozta, semmiféle szabályozás nem írja le azt, hogy milyen fontos az egyén hozzáállása, a családjától megfosztott gyermek szeretete. Ma is sokan vannak, akikben él az erkölcsi alaptörvény, a gyermekek szeretete. Kothencz János kitért arra, hogy az elmúlt 20 évben milyen lényegi változások születtek: megszűnt a kollégiumi jellegű ellátás, helyette 12 férőhelyes egységeket alakítottak ki. A felelősség-megosztás terén is új tendenciák kezdődtek, aminek eredménye, hogy az egyházakat is közelebb engedte az állam a gyermekvédelmi ellátáshoz. 2010 óta pedig egy sokkal emberközpontúbb állapot alakult ki a nevelő­szülői feladatellátásban. Ma kiemelten fontos azok támogatása, akik a gyerekeket segítik, hiszen a családpótló közeg támogatása az egyik kulcsa ezen gyermekek későbbi boldogulásának.

Baloghné Gábor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztérium Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese a differenciált rendszer szükségességére hívta fel a figyelmet. Ez a rendszer több lépcsőből áll. Egyrészt a nevelőszülői ellátás fejlesztéséről van szó, valamint a különleges és speciális férőhelyek megvalósításáról. Az 1970-es években a gyerekek 20 százaléka volt nevelőszülőknél elhelyezve, a gyermekvédelmi törvény életbe lépésekor 40, mára pedig 64 százalékos ez az arány. Országos szinten jelenleg 5531 nevelőszülő van. A lakás- és gyermekotthonokban a fiatalok szükségleteihez igazodó programok és terápiák tartoznak. Nagyjából 400 lakásotthon működik és 80 gyermekotthon állami fenntartásban. Az utógondozói ellátásban is tervez az állam előremutató módosítást. Jelenleg ugyanis a felsőoktatásban tanulók 25 éves korukig maradhattak a rendszerben, ám az volt a tapasztalat, hogy sokak önhibájukon kívül nem tudták befejezni a felső­fokú tanulmányukat 25 éves korukig. Ezért most azt tervezik, hogy 30 éves korig kitolják a kor határt.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója 2013 óta országos módszertani intézmény, s immár ötödik éve – 13 megyét érintően – minden római- és görögkatolikus egyházi fenntartásban működő, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézménynek biztosít rendszeresen szolgáltatást. Mintegy 4000 családból kiemelt gyermekért vállalnak felelősséget országosan. Az önkéntesek heti szinten több mint ezer gyermeket mozgatnak meg sporteseményeken, de élményprogramot is kínálnak a hatszáz évközi rendezvénnyel.

 

Nézze meg ezt is:

Májusban újra találkoznak a vármegyei, sérült fiatalok

Május 23-án, csütörtökön, Gyulán rendezik meg a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját – jelentették be a …