2024. április 26., péntek
FONTOS

Egyházmegyei családtábor Gyulán

A jó ember jó kincseiből jót hoz elő (Lk 6,45) – ez az evangéliumi mondat volt a mottója a Szeged-Csanádi Egyházmegye idei nyári családi táborának, amelyet június 22-e és 25-e között Gyulán tartottak meg. A négynapos eseményen a házaspárok kapcsolatépítő előadásokon, a gyermekek pedig játékos programokon vettek részt.

Húsz család, közel száz fő vett részt a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyári családtáborában június utolsó hétvégéjén. A program a szegedi Családegyetem nyári eseménye is volt. A tábort – amelynek első alkalommal adott otthont Gyula – évek óta megrendezik az olyan családosok számára, akik fontos szerepet töltenek be az egyházmegye közösségeiben. Az esemény előzményeként a Szent László-emlékév alkalmából az egyházmegye Pasztorális Helynöksége áprilisban zarándoklatot szervezett Nagyváradra, ahonnan egy zászlóval tértek vissza. Ezen a Lukács evangéliumából származó igeszakasz szerepelt, amely gondolat köré szervezték a tábort is.

– Egy-egy ilyen tábor mindig jó lehetőség arra, hogy reflektáljunk önmagunkra, illetve olyan családokkal találkozzunk, akik hasonló élethelyzetben vannak – mondta el Bara Péter, aki feleségével és három gyermekével érkezett Gyulára. Különösen fontosnak tartja, hogy az esemény során intenzív párbeszéd alakul ki a párkapcsolati és családi problémákról, és ez segít megtalálni a közös pontokat. Ezt a közös gondolkodást segítették a délelőttönként felnőtteknek tartott előadások. A résztvevők tudományos és keresztény megközelítésből hallhattak tanácsokat arról, hogyan fedezhetik fel magukban értékeiket, kincseiket, és ezek milyen módon segíthetnek párkapcsolataikban. A tábor egyik szervezője, Bucskóné Lehota Ágota szerint ez azért nagyon fontos, mert ha egymásnak örülni tudunk, és ezt ki is tudjuk fejezni egymást felé, akkor leszünk képesek arra, hogy a közösségünkben is ezt a fajta örömöt tudjuk átadni a többieknek.

A táborban résztvevők közel fele fiatalkorú volt, nekik külön programokat szerveztek. A legkisebbek mesét olvastak Szent László királyról, és ismereteket szerezhettek a lovagi erényekről. A nagyobbakkal a felnőttek programjához hasonlóan értékeik megismeréséről tartottak beszélgetéseket, valamint arról, hogy ezeket az értékeket hogyan lehet hasznosítani abban a közösségben, melynek tagjai.

A tábor zárásaként a résztvevők közösen vettek részt szentmisén a Nádi Boldogasszony templomban.

Nézze meg ezt is:

Májusban újra találkoznak a vármegyei, sérült fiatalok

Május 23-án, csütörtökön, Gyulán rendezik meg a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját – jelentették be a …