2024. április 29., hétfő
FONTOS

A keresztényüldözés egyik fő oka továbbra is az iszlám szélsőségesség

Az üldözött keresztények jogaiért kiálló Open Doors segélyszervezet friss tanulmánya szerint világszerte a keresztény­üldözés egyik fő forrása továbbra is az iszlám szélsőségesség.

Az Open Doors április 19-én publikált jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet veresége ellenére továbbra is az iszlám szélsőségesség az egyik legmeghatározóbb tényező a keresztényüldözésben. A tanulmányban a keresztényüldözés tíz vezető okát tárták fel sorrend nélkül. A listán olyan szervezetek szerepelnek, mint az Iszlám Állam, az al-Kaida, a Boko Haram vagy az al-Shabaab.

Egy évtizeddel ezelőtt közel egymillió keresztény élt Irakban, akiknek nagy részét az Iszlám Állam elüldözte. A jogvédő szervezet figyelmeztetett, hogy bár az Iszlám Államot elűzték Irakból és Szíriából, Délkelet-Ázsiá­ban még mindig aktívan működik. „Az iszlám elnyomás ma a világon az egyik legfelismerhetőbb forrása a keresztényüldözésnek, amely tovább terjed azzal a céllal, hogy a világ sok részét a saría törvény alá vonja” – állapították meg.

Rávilágítottak, hogy az al-Kaida kihasználja a „zavart kormányokat”, hogy a Közel-Keleten célzottan támadja a keresztényeket. Bemutatják, hogy az elsősorban Nigériában működő Boko Haram mindent elkövet a nyugati hatások felszámolásáért emberrablások, robbantások és gyilkosságok által. Észak-Afrika keresztényeit az al-Shabaab fenyegeti, amelynek terroristái 2015-ben egy kenyai egyetemen 148 keresztény diákot öltek meg.

A tanulmány szerint világszerte több mint 215 millió kereszténynek kell szembenéznie „megfélemlítéssel, börtönnel, vagy akár a halállal a Jézus Krisztusba vetett hitük miatt”. A radikális iszlám és a szélsőséges csoportok mellett az Open Doors listájára került Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a hindu nacionalisták, valamint a kolumbiai és mexikói drogkartellek, mint a keresztények fő üldözői.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …