2024. május 4., szombat
FONTOS

Az egyház objektív többlettel rendelkezik” A szociális munka egyházi tanítása

A Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolája két évvel ezelőtt vette át a gyulai felsőoktatást. Az átvétel időpontját a város önkormányzata a Gyulai Felsőoktatás Napjává nyilvánította. A második évfordulóról tudományos konferenciával emlékeztek meg. A múlt évben az egészségtudományról, idén pedig a szociális képzésekről, ezen belül pedig a gyermekvédelem szerepéről tanácskoztak.

A gyulai Városháza dísztermébe meghívott vendégek előadásaik során a téma társadalmi fontosságára hívták fel a figyelmet. A január 30-án megrendezett konferenciára a hazai történelmi egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények képviselőit is meghívták, akik a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó képzésekről, valamint a szociális szférában fontos szerepet betöltő személyiségvizsgálatok tapasztalatairól számoltak be.

Az esemény kezdetén Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora a főiskola szociális szerepét emelte ki.

– A felsőoktatásban folyó szociálismunka képzésben a tantárgyi program részét képezik a gyermekvédelmi ismeretek. Nemcsak az elméleti, de a gyakorlati hivatásra való felkészítés is ezen belül történik. Olyan területről van szó, mely a társadalom részéről is megkapja az illő és igényelt figyelmet. Fontos, hogy a felsőoktatásban is helyet kapjanak a szociális munkát segítő fejlesztések – hangsúlyozta a rektor.

A tudományos konferencián Kiss-Rigó László püspök is felszólalt. Elmondta, az egyház olyan objektív többlettel rendelkezik, mellyel képes arra, hogy a társadalmi kérdéseket több nézőpontból vizsgálja. Ezek segíthetik a fiatalokat ahhoz, hogy ők is több oldalról közelítsenek egy-egy témához.

– Nem anyagi többlettel rendelkezik az egyház. Nem is hivatásbeli elkötelezettség többlettel. Önzetlen szolgálattal, hivatástudattal máshol is találkozunk. De van egy sajátosan más, objektív többlet, ami nem bennünket egyháziakat minősít, ez nem a mi érdemünk, ehhez felsőbbrendűségi érzés végképp nem párosul. Ez pedig egy olyan objektív többlet, eszköz, amivel más nem rendelkezik – fogalmazott Kiss-Rigó László.

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma képviseletében Fülöp Attila államtitkár vett részt a konferencián. Ő arról számolt be, hogy a következő év elejétől azoknak a nevelőszülőknek is jár a GYED, akik kétéves kor alatti gyermekeket nevelnek.

– Az előttünk álló időszakban több olyan intézkedést is meghozunk, amelyek az érintett gyermeknek, a vérszerinti családnak és egész közösségünk javát szolgálják. Ez az elsődleges célunk. Szeretnénk, hogy minél többen magukénak érezzék ezt a hivatást. Ennek érdekében bevezettük a nevelőszülői GYED elnevezésű családtámogatási ellátást. Erre jövő évtől minden kétéves kor alatti, otthon nevelt gyermeket ellátó nevelőszülő is jogosult lesz, mint ahogy az más családok esetében is történik – hangsúlyozta az államtitkár.

Az eseményen Görgényi Ernő gyulai polgármester hangsúlyozta, a Gál Ferenc Főiskola az alapítók által meg­fogalmazott gondolkodásmód meg­őrzésével hozzájárul a város felső­oktatásának megmaradásához. Alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, kurzusait és képzéseit a városhoz igazítva kínálja a hallgatóknak.

– 2016-ban sok nehézség után végre megcsillant a fény az alagút végén, a Gál Ferenc Főiskola átvette a gyulai felsőfokú képzést, mely eddig minden vihart és viszontagságot túlélt.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója Takács Árpád kormánymegbízott nevében is köszöntötte a jelenlévőket.

– Ha van jó példa egy város és egy felsőoktatási intézmény együttműködésére, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a Gál Ferenc Főiskola és Gyula városa ebben élen jár. A felek munkáját a tisztelet és a kölcsönös megbecsülés jellemzi.

A konferenciára meghívott felsőoktatási intézmények képviselői országos kitekintéssel tárgyalták a gyermekvédelmi ismeretek oktatásának helyzetét. Elhangzott, hogy a gyermekvédelmi intézmények körében szükség van a kiváló szakemberekre, ugyanis napjainkban megnövekedett a „kiégés” kockázata, a szakterületen nő a fluktuáció, így az intézményekben munkaerőhiány lép fel. Ennek megszüntetése érdekében a legfontosabb feladat, hogy motiválttá tegyék az érdeklődőket a szakirány iránt és a társadalmi szerepvállalásban.

Az eseményen Vajda Károly, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
megbízott rektora arról beszélt, hogyan mutatkozik meg a szociális munka és a gyermekvédelem az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatási gyakorlatában és a zsidó vallás hagyományaiban.

– Nem azért veszünk részt ebben a szolgálatban, mert a szociális munka társadalmi presztízse olyan magas volna, hanem azért, mert látjuk a szükséget, és látjuk azt a kihívást, amelyet embertársaink nyomorúsága jelent mindannyiunk számára. Valódi szolgálat zajlik az ország legkülönbözőbb pontjain ezekben a pillanatokban is – fogalmazott Vajda Károly.

– A Szeged-Csanádi Egyházmegyében található képzések jelentős szerepet töltenek be a gyermekvédelmi szolgálatban – jelentette ki Kothencz János címzetes főiskolai tanár, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató intézményének igazgatója.

– Szolgáltató intézményünk közel 4000 férőhelyen, Komárom-Esztergom megyében, Bács-Kiskun megyében, Csongrád megyében, Békés megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a főváros területén is sok ezer gyermekről gondoskodik, törődik velük. Igyekszünk mindent elkövetni annak érdekében, hogy ezek a gyerekek hazaérkezhessenek ebbe a társadalomba, és ne kallódjanak el. Túl a törődésen, túl a gondozáson nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy a kollégáinkat „megfertőzzük” egyfajta szemléletmóddal. Ennek meghatározó alapja a mi hitbéli meggyőződésünk, az érzékenyítés – fejezte be Kothencz János.

A Gyulai Felsőoktatás Napján tájékoztatást kaptak a jelenlévők a Károli Gáspár Református Egyetemen működő gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz kapcsolódó képzésekről is. Czibere Károly, az egyetem szociális vezetőképzésért felelős szaktanácsadója és Joób Máté egyetemi docens, lelkész teológus is megtartották előadásukat. Utóbbi a személyiség fontosságáról és annak a hivatás gyakorlásában betöltött eredményeiről számolt be.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …