2024. április 26., péntek
FONTOS

Új orgona a békési templomban

A békési templomban korábban volt egy régi orgona, amely nem működött, és bár többször próbálták javítani, nem jártak sikerrel.

A teljes rekonstrukció körülbelül annyiba került volna, mint egy új hangszer. Ezért az egyházmegye egy új orgona beszerzése mellett döntött, ami nemrég meg is érkezett a városba.

Mint azt Nagy Tibor római katolikus lelki­pásztor, plébániai kormányzó a Békési Újságnak elmondta, a zene­szerszám megvásárlását és beüzemelését a Szeged-Csanádi Egyházmegye 2,2 millió forinttal támogatta. A hangszer épp egy testületi ülés alatt érkezett a városba, így a grémium tanácskozását követően Pálmai Tamás és Barkász Sándor képviselők átsiettek a katolikus templomba. Utóbbi mérnökként hamar felmérte, hogy miként emelhető a karzatra az orgona. Úgy kellett felcsúsztatni a magasba, hogy se az emeleti rész, se maga a hangszer ne sérüljön.

Pálmai Tamás elmondta, ehhez egyéb eszközökre is szükség volt, így hamarosan befutott Lipcsei Imre asztalos néhány pallóval. Közben sokan össze­jöttek, hogy kézi erővel is segítsenek. Tanár, nőgyógyász, ügyvéd egyaránt jelen volt, és közösen, összefogással a helyére tolták az orgonát. A hangszert Nagy Tibor a tavalyi év utolsó napjaiban fel is szentelte.

Pálmai Tamás kiemelte, a katolikus gyülekezetnek ismét van kántora is a békéscsabai, de békési kötődésű Péter Sándor személyében. A hangszert természetesen ő szólaltatta meg.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …