2024. április 26., péntek
FONTOS

A futball mellett is fontos a tanulás

Kertész Dániel és Mészáros András

A személyes karakter és a gyors gondolkodás lehet a kulcs a jövőt illetően Kertész Dániel és Mészáros András szerint. A Szeged-Grosics Akadémia „A” U 19-es csapatának két tagja nem titkolta, a futball mellett azért tervezik a „civil” életet is, az érettségi után mindketten folytatni szeretnék tanulmányaikat.

Erős ellenfelekkel mérkőzött tavasszal a gyulai gárda, a Pécs, az UTE és a Vidi egyaránt a korosztály legjobbjaihoz tartozik. Ősszel nulla, tavasszal viszont négy pontot is szerzett a csapat a kiemelt NB II-es bajnokság legjobbjai ellen.

– Az egész csapat minden héten részt vett egy közös foglalkozáson Szántai Leventével, az akadémia pszichológusával. Itt meghatároztunk egy célt, hogy több pontot szerzünk, jobb eredményeket érünk el. Különböző feladatokat oldottunk meg, és sokszor volt szó arról, hogy milyen fontos a kölcsönös tisztelet – mondta a támadó Mészáros András.

A két fiatalember már a felnőtt futball előszobájában áll, sokak véleménye szerint ez pont az az időszak, amikor a magyar játékosok a leginkább lemaradnak az erősebb futballkultúrákban edződő társaikhoz képest.

– Szerintem a legfontosabb az, hogy egy játékosnak legyen karaktere. Ha van, akkor könnyebben érvényesülhet a felnőttek között, ha nincs, akkor elnyomják – akár már a korosztályos csapatokban is. Kapusként úgy látom, hogy több idő szükséges ahhoz, hogy az ember bekerüljön a felnőtt csapatba, ami jó lenne, ha a Szeged-Grosics Akadémia lenne. Kell hozzá szerencse is, mert ott már nem elég, ha az ember fizikailag rendben van, fejben is ott kell lenni – jegyezte meg Kertész Dániel.

Mészáros András szerint a magyar fiatalok leginkább gondolkodásban vannak lemaradva, mert a felnőttek között sokkal gyorsabban kell jó döntéseket hozni.

A két Gyulán tanuló fiatalember nemcsak a labdarúgásra építi a jövőt, mindketten tudják, hogy a tanulás is fontos, a most megszerezhető megfelelő végzettség elengedhetetlen a jövő szempontjából.

Mészáros András a Göndöcs Benedek Középiskolába jár, és idén érettségizik. Azt mondta, a sikeres vizsgák után szeretne még egy évet az iskolapadban tölteni – ugyanitt folytatná tanulmányait, és edzői végzettséget szerezne.

Kertész Dánielnek még egy éve van az érettségiig, ő a Karácsonyi János Gimnáziumba jár. Úgy tervezi, az érettségi után egy évet a nyelvtanulásra szánna, majd egy sikeres felvételi után szívesen tanulna tovább valamelyik egyetemen – leginkább a történelem érdekli.

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …