2024. április 26., péntek
FONTOS

A pandémia ellenére…

…megünnepeljük Beethoven születésének 250. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennállásának 990. évfordulóját.
Mint a szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál új művészeti vezetője, üdvözlök minden szeged-csanádi zenerajongót, és egyúttal szeretném bemutatni önöknek az idei fesztivál sajátosságait.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi agresszív világjárvány a kulturális élet nagy részét feldúlta az egész világon, és ez alól a szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál sem kivétel. A fesztivál biztonsági okokból már július vége felé úgy döntött, hogy idén törli az összes külföldi szólista fellépését, és feláldozza rezidens zenekarát, a Szent Gellért Akadémiát is, mivel legtöbb tagjuk azokból a szomszédos országokból érkezett volna, ahol a koronavírusos esetek száma hetek óta növekszik.

Bizonyos szempontból eleinte meglehetősen komornak tűnt mindez, de az érmét megfordítva egy egyedülálló lehetőségre bukkantunk, így fesztiválunkra korunk legkiválóbb magyar művészeit sikerült meghívnunk.

 

 

Olyan művészek fogadták el felkérésünket, mint Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a nemzetközileg is elismert hegedűművész, Kelemen Barnabás, akik több év után most térnek vissza először Szegedre. Másoknak, például a Kelemen Kvartettnek és Palojtay János zongoristának ez lesz az első fellépésük Szegeden. A Magyar Állami Operaház feltörekvő csillaga, Horti Lilla szoprán operaénekesnőnek szintén ez lesz első koncertje Szegeden, ahol egyébként klasszikus ének szakon tanult. Végül Boros Misi és Balázs-Piri Soma először adnak a nagyközönségnek egy teljes koncertet zongoraduóként városunkban.

Természetesen egyetlen Szent Gellért Fesztivál sem teljes szegedi szólisták nélkül, mint például a már fentebb említett Balázs-Piri Soma, Szeged város büszkesége, aki a Virtuózok 2018 Kicsik korcsoportgyőztese volt. Idén is meghallgathatjuk Szélpál Szilveszter baritonját, aki Kerényi Mariann zongoristával Schubert és Schumann dalokat fog előadni.

Ami a koncertprogramokat illeti, Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző legreprezentatívabb műfajainak kompozícióival tisztelgünk előtte, melyek hegedűn, csellón, zongorán és vonósnégyesben előadva hallgathatunk meg – a fent említett okok miatt sajnos zenekari előadás nem lehetséges. A hegedűszonáták közül a „Tavaszi” című darabot Kokas Katalin, a „Kreutzer” címűt pedig férje, Kelemen Barnabás fogja eljátszani. A legkedveltebb zongoraszonátákat – Appassionata, Pathétique, Wald-stein és Holdfény – Bogányi Gergely, Balázs-Piri Soma, Boros Misi és Palojtay János fogják előadni. A gordonkára írt kompozíciók közül Rohmann Ditta előadásában hallgathatunk meg 7 variációt Mozart A varázsfuvola című operájának „Bei Männern, welche Liebe fühlen…” duettjére, illetve a No. 3. A-dúr szonátát, mely véleményem szerint e géniusz egyik monumentális alkotása. A vonósnégyesek közül a No. 7. F-dúr vonósnégyest – mely Josephine von Brunsvik grófnő iránti szerelmét fejezi ki – adja elő a Kelemen Kvartett.

Végezetül a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennállásának 990. évfordulója alkalmából a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a szegedi Vaszy Viktor Kórus és a Nyíregyházi Cantemus Kórus Gyüdi Sándor vezénylete alatt adják elő Dohnányi Ernő Missa in Dedicatione Ecclesiae, ismertebb nevén a „Szegedi mise” című darabot.

Minden koncert – a szeptember 29-i koncertet kivéve – városunk lélegzetelállító Dómjában kerül megrendezésre.

Weboldalunkon megtalál minden fontos információt a programmal és az előadókkal kapcsolatban (www.szentgellertfesztival.hu).

Minden szeged-csanádi zenerajongónak kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást kívánok a fesztivál hetére, mely szeptember 24-én kezdődik és 30-án fejeződik be.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …