2024. április 26., péntek
FONTOS

A szürke homlokzat már a múlté Földeákon

Kijavítják a vakolathibákat, és sárga-fehérre festik a Csongrád-csanádi Földeák templomának falait. A munkálatokra 15 millió forint pályázati támogatást nyert a plébánia.

– A maximálisan kérhető összeg 15 millió forint volt, erre pályáztunk. Első körben 92 pályázat nyert, a miénk nem volt közte, de a második körben nekünk is sikerült anyagi forráshoz jutni – mondta Laczkó István plébános. Az egyházi örökség védelme keretében tavaly ősszel írták ki azt a pályázatot, aminek segítségével lehetővé vált a templom külső felújítása. A földeáki Szent László király-templom még az 1980-as években kapta azt a szürke, kőporos festést, amit most átfestenek a mesterek. 2019-ben kezdődött a templom rekonstrukciója, akkor adományból alászigetelték az épületet, majd következett a belső felújítás. Szűcs Gábor asztalosmester akkor a neogótikus gyóntatófülkét is szakszerűen felújította.

– A 15 milliós keretből megvalósul a teljes külső vakolatjavítás, az épület több pontján a lábazatot is kicserélik. A támpillérek beton fedőlapjai közül korábban már kettő annyira tönkrement, hogy leesett a helyéről, ezért újakra cserélték. Az ajtók szintén megújulnak Szűcs Gábor keze nyomán.

A plébános maga is meglepődött, mennyien érzik a földeákiak közül sajátjuknak a templomot. A szentély fölötti félköríves bádogborítás is több helyen sérült, mivel felállványozták a templomot, hamarosan ezt is rendbe hozzák. A vízelvezetést és a párkányokat is javítják, a toronyhoz azonban további forrásra lesz szükség. A felső rész javítási munkálataihoz Hajnal Gábor polgármester ajánlott fel segítséget.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …