2023. március 24., péntek
FONTOS

Kaput nyitottak a következő 25 évre

Egy jelképes kapunyitással ünnepelte az ÁGOTA közösség fennállásának 25. évfordulóját Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. Az alapítók, valamint a közösséghez a kezdetekben és az utóbbi években csatlakozók együtt nyitották meg a település kapuját a következő 25 év és a közös folytatás előtt. A Bács-Kiskun megyei terület néhány hónap múlva benépesül – jövőre már itt rendezik a közösség legnagyobb programját, az immár 25. ÁGOTA-tábort.

– 1996. december 6-án hívtam életre az ÁGOTA közösséget azzal a céllal, hogy reményt ébresszünk, jövőt mutassunk és a bizalom sebeit gyógyítsuk ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr. Köszönöm minden önkéntes társunk jószívűségét, áldozatát és az ügyünk iránt tanúsított hűségét. Köszönöm a Jóisten kegyelmét is, hogy mindezt kiteljesítette. Folytatjuk a küzdelmet a családjukat vesztett minden gyermekért, fiatalért – hangsúlyozta a születésnapon Kothencz János, az alapítvány alapítója.

A karitatív csoport létrehozásakor egy maroknyi csoport – zömében főiskolás fiatal – tett hitet amellett, hogy a nehéz sorsú, veszélyeztetett, állami gondozásba került gyermekeket minden lehetséges módon támogassa. A cél ma is ugyanaz, de nagy utat jártak be az eltelt negyedszázad alatt. A már maguk is szülővé vált alapítók mellé sok száz önkéntes, támogató csatlakozott és országos méretű, a gyermekvédelmi szakma területén is jó példával elöljáró közösséggé vált.

Az ÁGOTA Alapítvány ma már az ország minden megyéjében jelenlévő civil szervezetként élményprogramokkal és személyes segítségadással támogatja a veszélyeztetett és védelembe vett gyermekeket és fiatalokat. Céljuk a 25 év alatt sem változott: megmutatni a társadalom számára, hogy a gyermekvédelemben felnövő gyerekek ugyanolyan értékesek, mint családban élő társaik, és ők is képesek megállni helyüket az életben. Erre sok száz, az elmúlt 25 évben jóra fordult gyermeksors ad igazolást.

Tass-Alsószenttamáson a szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ székelykapuját már az új generáció tagjai nyitották ki, köztük az állami gondoskodásban felnőtt Erdei Márk, aki 16 éve segíti sorstársait.

– Megtiszteltetés számomra az, hogy az ÁGOTA Alapítvány jövőjének részese lehetek, céljait, terveit segíthetem – vallja a fiatalember.

Az évfordulós ünnepségen, ahogy Márk, úgy a közösség többi tagja is újra hitet tett amellett, hogy a jövőben is a nehézsorsú gyermekekért dolgoznak tovább.

Nézze meg ezt is:

Kétszáz éve született a szabadságharc költője

Petőfi útja Dorozsmától Mezőberényig Az idei esztendő Petőfi-év, hiszen január elsején volt kétszáz esztendeje annak, …