2024. április 27., szombat
FONTOS

Szerveződik a KATTÁRS Közös értékeinket mutatjuk fel

Serfőző Levente okatási helynök

A KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok – feladata, hogy keressük és felmutassuk közös értékeinket, az egyház és a társadalom közös pontjait. Szeged az elmúlt száz évben a város, az állam, az egyházmegye és az egyetem közös munkálkodása folytán alakult, és lett olyan, amilyennek ma látjuk. Szeretnénk ezt az együttmunkálkodást megerősíteni és megmutatni szeptember 22–25-e között – fogalmazta meg Serfőző Levente oktatási helynök.

➜ Milyen elhatározásokkal, vágyakkal tért haza Szegedre, amikor a NEK idején a Margitszigeten a Szeged-Csanádi Egyházmegye nevében átvette át az egyház társadalmi tanításának kompendiumát, a következő KATTÁRS stafétabotját?

➜ A Margitszigeten pünkösdi élményben volt részem. Már akkor éreztem, ezt kellene átadni nekünk is Szegeden. Nagyon sok arcát mutatta meg a magyar egyház a NEK alatt, vonzó kép volt, amit láttunk. Szegeden négy napot kapunk. Hívjuk az egyház közösségeit, a szerzetesrendeket, mozgalmakat, intézményeket, hogy mutassák be, hogyan tudják ők az egyházat és a társadalmat szolgálni, gazdagítani. Élni szeretnénk Szeged adottságaival, vannak kincseink. Ezt szeretnénk megmutatni, és az értékeinkre tenni a hangsúlyt.

➜ Mire szeretnék tenni Szegeden a hangsúlyt?

➜ A közös értékeket keressük, az egyház és a társadalom közös pontjait. Szegeden azért van ennek különös hangsúlya, mert a város elmúlt száz éve a város, az állam, az egyházmegye és az egyetem közös munkálkodása folytán alakult, és lett olyan, amilyennek ma látjuk. A dóm és a Dóm tér ennek a szimbóluma. Felépítésük az újjászületés szimbóluma, létük a vallás, a kultúra, a tudomány, a művészet találkozási pontja a városban. Szeged és történelme szépen kifejezi mindazt, ami a KATTÁRS üzenete. A társadalomnak vannak kérdései, amelyekre az egyháznak is vannak válaszai. Van üzenetünk a társadalom számára az életről, az emberről, és morális kérdésekben is vannak válaszaink, tudunk irányt mutatni. Az egyház tanítása kiegészíti, a hit pedig mélyíti az egyes tudományterületeket, de ugyanígy a zsidó–keresztény gondolkodás egy eredeti és sajátos megközelítést kínál tudományos kérdésekben.

➜ Hogyan történik a szervezés és hol tartanak?

➜ Kiss-Rigó László püspök úr megbízásából az oktatási és a pasztorális helynökség összefogásával dolgozunk együtt a Caritas in Veritate Bizottsággal. Folynak az egyeztetések november óta. Látjuk már a program ívét, készül az ütemterv. A következő nyolc hónapban fel kell osztanunk a feladatokat. Rengeteg az apró részfeladat, sok embert vesz igénybe. Kell az összefogás, hogy egy nagy programmá segítse a rendezvényt. Gondolkodunk a jelmondaton. Szeretnénk kifejezni a legfőbb üzenetünket: közös értékeink vannak, és ezekben kell keresnünk a megújulást. Megkezdődött a kapcsolatfelvétel a közösségekkel, mozgalmakkal, mindazokkal, akik a Margitszigeten is ott voltak. Fontos, hogy a KATTÁRS ne csak Szeged napja legyen, hanem megszólító ereje legyen országosan. Látjuk, milyen kihívás ezt elérni.

➜ Kialakult már a program íve?

➜ Igen, már látjuk a négy nap tematikáját, négy napra bővültünk ugyanis az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával. Nem lenne ugyanis szerencsés péntektől vasárnapig tartani, mert akkor le kellene mondanunk az egyetemistákról, mi pedig szeretnénk bevinni az egyetemi életbe is a rendezvényt. A csütörtök az egyetemisták napja lesz a Tanulmányi Információs Központban. A TIK-ben lesz kiállítás, előadások a teremtésvédelem, zöld gondolkodás jegyében, de nem frontális megszólalásban gondolkodunk, hanem vitaestben. Pro és kontra a klímavédelemről, azt gondolom, a fiatalokat így tudjuk megszólítani. Az este pedig egy szabadtéri dicsőítő koncerté a belvárosban. A péntek hagyományosan a tudományos konferencia napja. Szegeden ez az egyház–oktatás–nevelés–kultúra találkozását hivatott kibontani. A glattfelderi és klebelsbergi gondolatot állítjuk a középpontba ezen a Gál Ferenc Egyetemen rendezett tudományos fórumon. A szombat lenne a margitszigetihez hasonló családi nap. Szeged belvárosában, a Dóm, a Dugonics és az Árpád téren jelennénk meg, a Szent Gellért Fórum pedig szabadidős sportprogramnak adna helyet. Vasárnapra gondoltuk el az ünnepi záró szentmisét a helyi főpásztor és a következő rendező egyházmegye főpásztora vezetésével.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …