2024. április 27., szombat
FONTOS

Jelentés a keresztény nőkkel szemben elkövetett erőszakról

Jelentés készült a keresztény kisebbséghez tartozó nőkkel szemben elkövetett erőszakról. A maga nemében új jelentés „emberi jogi katasztrófának” minősítette a keresztény kisebbséghez tartozó nőkkel való bánásmódot Afrika egyes térségeiben, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában.

A Szükséget Szenvedő Egyház (Aid to the Church in Need) pápai jogú nemzetközi katolikus segélyszervezet 2021. november 24-én adta közre a dokumentumot „Hear Her Cries” (Halld meg a sírásukat/kiáltásukat) címen, amely a keresztény nők és lányok elrablásáról, más vallásra való áttérésének kényszerítéséről és szexuális kizsákmányolásáról számol be. Az első alkalommal kiadott jelentést a szervezet évente megrendezett „vörös szerda” elnevezésű kampányának keretében mutatták be, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a keresztényüldözés jelenségére.

A dokumentum országjelentéseket és esettanulmányokat közöl az aggasztó tendenciákról Irakban, Szíriában, Egyiptomban, Mozambikban, Nigériában és Pakisztánban. A jelentés megállapította, hogy az elmúlt néhány évben nőtt azoknak az eseteknek a száma, amelyek során lányokat és nőket erőszakkal vittek el a családjuktól, megerőszakoltak vagy más vallásra való áttérésre kényszerítettek. Az is kimutatható, hogy a koronavírus világjárvány csak tovább rontott a helyzeten. Az esetek azonban nagyon kevés médiavisszhangot váltottak ki.

A jelentés alapjául szolgáló kutatás rávilágított, hogy a vallási kisebbségekhez tartozó nők közül a leggyakrabban a keresztények vannak kitéve támadásoknak. A nigériai keresztény egyesület szerint az országban az iszlamista szélsőségesek által elrabolt nők és lányok 95%-a keresztény. A pakisztáni szolidaritás és béke mozgalom szerint évente akár a 70%-ot is elérheti a keresztények aránya a vallási kisebbségekhez tartozó lányok és fiatal nők között, akiket más vallásra kényszerítenek és férjhez adnak. A jelentés azt állítja, hogy az olyan országokban, mint Nigéria, Szíria vagy Irak, a rendszerszintű probléma „jellegénél fogva a népirtás kategóriájába sorolható”.

A kutatásban részt vevő Michele Clark, a George Washington Egyetem nyugalmazott oktatója elmondta, a jelentés azért fontos, mert feltárta a probléma nagyságrendjét. „Rádöbbenünk, hogy nemcsak egy-egy országban történik ilyen, hanem a világon számos helyen” – magyarázta. Clark az egyiptomi kopt keresztények helyzetét kutatja, és meglátása szerint a probléma egyre nagyobb méreteket ölt, ugyanakkor egyre inkább kezdik felismerni, hogy a jelenséggel foglalkozni kell. Megemlítette, hogy az erőszak miatt egyre több nő kér menedékjogot más országban, és reményét fejezte ki, hogy az érintett országok kormányai is elkezdik komolyan venni a kérdést.

Clark szerint a hívők imádsággal és tájékozódással segíthetik a nehéz helyzetben lévőket. A Szükséget Szenvedő Egyház jelentést összeállító brit irodája pedig a „vörös szerda” alkalmából petíciót indított, amelyben felszólították a brit kormányt és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket annak a kettős veszélynek a kezelésére, amellyel bizonyos országokban a vallási kisebbségekhez tartozó nők és lányok szembesülnek a szexuális erőszak és az üldöztetés miatt. Szót emeltek azért, hogy a november 25-én tartott, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja célkitűzései közé az ENSZ vegye fel a keresztény és más vallási kisebbségekhez tartozó nők ellen elkövetett erőszak felszámolásának szükségességét.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …